تقریبا اجماع نظرات کارشناسان بازار سرمایه به ادامه روند صعودی بازار سرمایه بازمیگردد؛ به ویژه اینکه رفتار کجدار و مریز دو رقیب بورس یعنی دلار آزاد و سکه طلا نشان داده بازار سهام به راحتی میتواند معاملهگران این بازارها را ببلعد.
بازار سهام در هفته گذشته شاهد بازگشت جو امید بود تا جایی که با رشد بیش از ۵ درصدی شاخص بورس به میانه کانال ۲.۲ میلیون واحد رسید.نوسانات هفتههای اخیر بازار سهام بیش از هر چیز دیگری دستمایه عوامل سیاسی داخلی و بینالمللی بوده است. پس از بازگشت نسبی آرامش به فضای سیاسی کشور از نیمه آبان و همسو با مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، بازارسهام رفته رفته وارد فاز تعادلی شد.در این خصوص فعالان بورسی بیش از هر چیز دیگری اخبار سیاسی را دنبال کردهاند و احتمالا همه سناریوها را در نظر گرفتهاند.از این رو به نظر میرسد نکته مبهمی در این خصوص باقی نمانده است.
تقریبا اجماع نظرات کارشناسان بازار سرمایه به ادامه روند صعودی بازار سرمایه بازمیگردد؛ به ویژه اینکه رفتار کجدار و مریز دو رقیب بورس یعنی دلار آزاد و سکه طلا نشان داده بازار سهام به راحتی میتواند معاملهگران این بازارها را ببلعد.بر این اساس ریسکهای سیاسی به عنوان مهمترین مولفه اثرگذار بر روند ورود و خروج پول اگر از هر تلاشی برای فشار بر ایران دریغ نکنند،طبیعتا بازیخوانی بازارها در رویارویی با تنشها سخت خواهد شد.اما این موضوع در چارچوب سیاستگذاریها و تدابیر اقتصادی جدید میتواند با کمترین اثر منفی متبلور شود.در شرایط کنونی ارزیابی از رفتار بازار در قبال رویدادهای بحث برانگیز حاکی از آن است که در کوتاهمدت روند قیمتی سهام تغییر کند.
البته این مهم در کنار سایر متغیرها مشخص میشود؛ اما آنچه مسلم است آنکه برخی بر این باورند بازار در مواجهه با ریسکهای جدید در شرایطی قرار میگیرد که میتواند خروج پول سهامداران حقیقی را تمدید کند. این وضعیت اگر با تهدیدهای بینالمللی همراه شود. ترس ایجاد شده در میان فعالان اقتصادی، بازار را با نوسانات منفی همراه خواهد کرد. برخی کارشناسان اما بر این باورند که بازار مطابق همیشه با بیشواکنشی به اخبار مرتبط با تصویب «قطعنامهای غیراجماعی» در مورد برنامه صلحآمیزهستهای ایران از سوی سه کشور اروپایی و آمریکا مواجه خواهد شد. احتمالا فعالان بازار مطابق سنت همیشگی در قبال ریسکهای سیستماتیک تا حد زیادی هیجانی رفتار کردهاند.بر این اساس هراس از پیشروی ریسکها تا حد زیادی رفتار معاملهگران را در خرید و فروش سهام تحتتاثیر قرار میدهد. این در حالی است که تا روز پنجشنبه وضعیت بازار سهام در هفته آینده با خوشبینی گره خورده بود. اهمیت بررسی علل رفتار معاملاتی هفتههای اخیر بورس از آن جهت است که با فروکش تنشهای منطقهای بورس توانست در کمتر از ۱۰ روز دو کانال پرحاشیه ۲.۱ و ۲.۲ میلیون واحد را مجددا به دست آورد.
اگر سناریوی واکنش احتمالی بورسبازان در قبال رخدادهای سیاسی اخیر مورد نظر باشد احتمالا روند پرنوسان قیمت سهام را باید در کوتاهمدت انتظار داشت. بر این اساس کاهش خروج نسبی پول از سمت حقیقیهای بازارنیز قابل درک خواهد بود.با وجود اطمینان از وضعیت ارزندگی بازار سهام یک سناریوی خوشبینانه مطرح میشود و آنکه تعلل بازار برای عبور از شوک اولیه ریسکهای سیاسی و نمایش رفتاری خنثی برای عبور از رخدادهای منفی در نتیجه بازگشت اطمینان را رقم خواهد زد.بر این اساس باید نگاهی دقیقتر به آنچه در روزهای آینده و همچنین انتظارات آتی بیندازیم.
source