به لطف هایائو میازاکی شاهد ساخته شدن انیمه‌های ارزشمند و فراموش نشدنی هستیم که می‌تواند ذهن و قلب هر بیننده‌ای را به تسخیر خود دربیاورد.

کارگردانان بسیار کمی را می‌توان در مدیوم انیمه پیدا کرد که حتی به اصطلاح ضعیف‌ترین ساخته آن‌ها نیز همچنان بتواند جذاب و ارزشمند ظاهر شده باشد تا حدی که عملاً پروژه ناامید کننده‌ای در کارنامه هنری خود نداشته باشد. دستاوردی که هایائو میازاکی در طول ۵۰ سال گذشته موفق به کسب آن شده و خود را به عنوان یکی از تاریخ‌سازترین کارگردانان تاریخ به شهرت رسانده است.

آثار این کارگردان ۸۲ ساله نه تنها دنیای انیمه را حسابی تحت تاثیر قرار داده و موجب پیشرفت و شناخته شدن آن گشته است، بلکه حاوی مفاهمیم تاثیرگذار، ارزشمند و آموزنده‌ای از مقوله‌های مهم زندگی می‌باشد که می‌توند دیدگاه بینندگان خود نسبت به مسائل مختلفی را به چالش کشیده و چه بسا زندگی آن‌ها را دگرگون نماید.

به همین سبب نیز در مقاله امروز به سراغ ۱۱ ساخته هایائو میازاکی رفته و قصد داریم مروری از آثار “خوب” تا “شاهکار” وی داشته باشیم. پس در ادامه این مقاله جذاب و خواندنی ما را همراهی نمایید.

انیمه Porco Rosso (پورکو روسو) محصول سال ۱۹۹۲

در کارنامه هنری هایائو میازاکی شاید که نتوان اثر بدی را پیدا کرد اما زمانی که به انیمه‌ای نظیر Porco Rosso برخورد می‌کنیم، قطعاً با واژه شاهکار فاصله زیادی خواهیم داشت.

انیمه‌ای که ما را با یک خوک‌نمای نفرین شده به عنوان قهرمان داستان آشنا کرده که به عنوان خلبان کهنه‌کار جنگ جهانی اول، با گسترش رکورد اقتصادی خود را در شرایطی می‌بیند که می‌بایست تا به تنگ‌دستان و نیازمندان کمک کرده و از غارت اموال‌ آن‌ها در برابر راهزنان و دزدان محافظت نماید. Porco Rosso مملو از سکانس‌های کمدی و اکشن بوده که آن را به محصولی سرگرم‌کننده تبدیل کرده است؛ محصول سرگرم‌کننده‌ای که در مقایسه با باقی ساخته‌های هایائو میازاکی چندان ماندگار جلوه پیدا نکرده است.

انیمه The Castle of Cagliostro (قلعه کاگلیوسترو) محصول سال ۱۹۷۹

تاکنون آثار مختلفی حول محور Lupin the Third ساخته شده و می‌توان آن را به عنوان یکی از فرنچایز مطرح بین مخاطبین ژاپنی خطاب کرد که مانگا، انیمه و لایو اکشن‌های متعددی از آن ساخته شده است.

هایائو میازاکی برای ساخت نخستین انیمه بلند خود به سراغ اقتباسی از این مجموعه با عنوان The Castle of Cagliostro رفت. انیمه‌ای که بیش از ۴۰ سال از عمر آن گذشته و اگرچه که به عنوان نخستین انیمه بلند وی، آن بلوغ و روح معنادارش را شامل نمی‌شود اما همچنان می‌تواند مخاطبینش را سرگرم نماید. نباید فراموش کنیم که The Castle of Cagliostro یکی از کمدی‌ترین ساخته‌های هایائو میازاکی به شمار می‌رود که در تلفیق با سکانس‌های اکشن و ماجراجویی سبب شده تا با اثری سرگرم‌کننده طرف باشیم.

انیمه Ponyo (پونیو) محصول سال ۲۰۰۸

اصولاً اکثر ساخته‌های هایائو میازاکی به عنوان آثاری شناخته می‌شوند که برای تمام اعضای خانواده مناسب بوده و مفاهیم آن مخاطبین بزرگسال را بیش از پیش هدف قرار می‌دهد.

با این حال انیمه‌‌ای به نام Ponyo تا حدودی مختص به کودکان به شمار رفته و اثر فانتزی و رنگارنگ محسوب می‌شود که حول محور یک ماهی به نام پونیو جریان داشته و تصور می‌کند که دنیا بسیار فراتر از دانسته‌های وی بوده و به همین سبب نیز ماجراجویی پر فراز و نشیبی را شروع می‌کند که او را با اتفاقاتی غیرمنتظره روبرو خواهد کرد. هایائو میازاکی به واسطه Ponyo سعی داشته تا پیدا کردن مسیر درست در زندگی را به کودکان آموزش دهد و به سبب بهره‌گیری از روایتی ساده و در عین حال زیبا موفق شده تا چنین دستاوردی را کسب نماید.

انیمه The Wind Rises (باد می‌خیزد) محصول سال ۲۰۱۳

شاید برای شما جالب باشد تا بدانید که پیش از معرفی انیمه The Boy and the Heron (پسرک و هرون) برای مدت زمان نسبتاً زیادی تصور می‌شد که The Wind Rises آخرین ساخته هایائو مایازکی بوده و به همین سبب نیز حسابی مورد توجه قرار گرفته بود.

این انیمه که یکی از جدی‌ترین لحن‌های آثار میازاکی را برخوردار می‌باشد، حول محور طراح جنگنده‌های هوایی زیرو در جریان جنگ جهانی دوم یعنی جیرو هوریکوشی جریان دارد. جنگنده‌هایی که در نبرد پرل هاربر بر علیه نیروهای آمریکایی استفاده شد و باعث شد تا مسیر جنگ به کل تغییر کرده و با ورود آمریکا، شاهد شکست ژاپن و آلمان نازی بودیم. هایائو میازاکی برای تولید The Wind Rises تا حد زیادی المان‌های فانتزی خود را کنار گذاشت و اثری به شدت احساسی و تاثیرگذار را از ناگفته‌های جنگ به تصویر کشید که قلب هر بیننده‌ای را به درد می‌آورد.

انیمه Kiki’s Delivery Service (سرویس تحویل کی‌کی) محصول سال ۱۹۸۹

به لطف Kiki’s Delivery Service شاهد روایتی فانتزی حول محور مقوله بلوغ می‌باشیم که مخاطبین نوجوان را هدف قرار داده تا پیام‌های آموزنده‌ای را برایشان تدارک ببیند.

در این انیمه زیبا با دختری به نام کی‌کی آشنا می‌شویم که از قضا یک جادوگر بوده و برای آن که بتواند زندگی مستقل خود را در پیش بگیرد، با سختی و چالش‌های گوناگونی مواجه می‌شود که دیدگاهش را به زندگی مورد چالش قرار داده و نشان می‌دهد که حتی برخورداری از طلسم و جادو نیز نمی‌تواند رویارویی با برخی از مشکلات را ساده جلوه نماید. مقاطعی از زندگی همچون پایان دوران دبیرستان و ورود به دانشگاه، بر عهده گرفتن شغل‌های پاره‌وقت و مواجه با سختی‌های روزگار برای قشر نوجوانان و جوان جامعه می‌تواند چالش‌برانگیز و حتی غیرممکن جلوه داشته باشد و Kiki’s Delivery Service می‌تواند کمک نماید تا با چنین شرایطی به درستی و منطق رفتار نماییم.

انیمه Laputa: Castle in the Sky (لاپوتا: قلعه‌ای در آسمان) محصول سال ۱۹۸۶

اگر از دنبال کنندگان آثار هایائو میازاکی بوده باشید باید بدانید که او علاقه عجیبی به قلعه‌ها و چیزهای مرتبط با هوا دارد! حال ترکیب این ۲ مقوله به تولید اثری تحت عنوان Laputa: Castle in the Sky منجر شده که تماشای آن هر بیننده‌ای را به وجد خواهد آورد.

در این انیمه با دنیایی آشنا می‌شویم که پس از سقوط قلعه‌ای معلق در هوا جریان داشته و با گذشت چندین و چند نسل ۲ نوجوان به شیتا و پازو با یکدیگر ماجراجویی هیجان‌انگیزی را شروع کرده تا بلکه بتوانند بقایای این قلعه با نام لاپوتا را پیدا نمایند. Laputa: Castle in the Sky یکی از بهترین آثار ماجراجویی دنیای انیمه و کارنامه هایائو میازاکی محسوب می‌شود تا حدی که در سال ۱۹۸۶ حسابی سر و صدا به راه انداخت و انیمیشن‌های آن به حدی در زمان خود انقلابی بود که هنوز هم با گذشت ۳۷ سال هر بیننده‌ای را در بهت و حیرت فرو خواهد برد.

انیمه Nausicaä of the Valley of the Wind (نائوشیکا از دره باد) محصول سال ۱۹۸۴

انیمه Nausicaä of the Valley of the Wind در کارنامه هایائو میازاکی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار می‌باشد؛ زیرا نخستین پروژه‌ای از سمت او بود که تمام و کمال در ژانر فانتزی و پسا-آخرالزمانی جریان داشت و در زمان خود تخیل به کار گرفته شده در آن به حدی گسترده و جدید ظاهر شد که بینندگانش را شگفت‌زده نمود.

دنیای این انیمه هزاران سال پس از “۷ روز آتشین” را به تصویر می‌کشد. یک جنگ ویرانگر و آخرالزمانی که تمدن بشر را برای همیشه نابود کرد و اثرات استفاده از سلاح‌های مخرب سبب شد تا شاهد به وجود آمدن حشرات جهش یافته و غول پیکری باشیم که هر موجود زنده‌ای را به بدترین شکل ممکن سلاخی می‎‌کردند. در این بین سر و کله دخترکی شاهزاده به نام نائوشیکا پیدا شده تا دنیای پسا-آخرالزمانی اطرافش را درک کرده و شاید که راه نجاتی برای آن پیدا نماید. Nausicaä of the Valley of the Wind در کنار ارائه پیام‌های محیط زیستی و هشدار درباره جنگ‌طلبی بشریت، روایت تاثیرگذاری را به تصویر می‌کشد که با گذشت چندین و چند سال هنوز هم جزو بهترین ساخته‌های هایائو میازاکی به شمار می‌رود.

انیمه My Neighbor Totoro (همسایه من توتورو) محصول سال ۱۹۸۸

یکی از ساخته‌های کوتاه ولی در عین حال شیرین و زیبای هایائو میازاکی My Neighbor Totoro نام دارد که می‌تواند روح شما را مورد نوازش قرار دهد.

این انیمه حول محور ۲ دخترک جوان جریان دارد که همراه با پدرشان به حومه شهر نقل مکان کرده و در نبود مادرشان با اتفاقات مختلفی مواجه می‌شوند که پای روحی دوست داشتنی به نام توتورو را به داستان باز کرده تا وقایعی شگفت‌انگیز را رقم بزند. My Neighbor Totoro به حدی مشهور و موفقیت‌آمیز ظاهر شد که حتی مخاطبین خارج از دنیای انیمه نیز با آن آشنایی داشته‌اند؛ زیرا موجود توتورو به نماد خوش شانسی استودیو جیبلی تبدیل شده و از آن در تبلیغات مختلفی استفاده گشته است.

انیمه Howl’s Moving Castle (قلعه متحرک هاول) محصول سال ۲۰۰۴

یکی دیگر از انیمه‌های منحصر به فرد هایائو میازاکی که از واژه قلعه در عنوان خود استفاده کرده و حول محور یکی از المان‌های مورد علاقه وی جریان دارد، Howl’s Moving Castle نام دارد.

اثری که در آن با جنبه‌های مخرب و ویرانگر جنگ روبرو شده و با جادوگری به نام هاول آشنا می‌شویم که در بحبوحه جنگ، از همراهی با دیگر جادوگران خودداری کرده و سعی دارد تا به شیوه خود بر یک نسل‌کشی پایان دهد. Howl’s Moving Castle اثری شدیداً انتقادی حول محور مقوله جنگ بود که با تاثیر از حمله همه جانبه ایالات متحده آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ ساخته شد تا خشم بی حد و اندازه هایائو میازاکی نسبت به جنگ عراق را از طریق این انیمه به تصویر کشیده و احساسات خود را با مخاطبینش به اشتراک بگذارد.

انیمه Princess Mononoke (شاهزاده مونونوکه) محصول سال ۱۹۹۷

برخی از آثار با گذر زمان نه تنها قدیمی و فراموش نمی‌شوند، بلکه بالعکس جایگاهشان بیش از پیش در نزد مخاطب ارزشمند جلوه می‌کند. مسئله‌ای که در قبال حماسی‌ترین ساخته هایائو میازاکی به نام Princess Mononoke صدق می‌کند.

این انیمه در اواخر دوره تاریخی کشور ژاپن به نام موروماچی جریان دارد؛ زمانی که همچون Nausicaä of the Valley of the Wind شاهد روایت داستانی هستیم که حاوی پیام‌های مهمی برای مخاطبینش بوده تا از طریق روایت یک داستان بسیار حماسی و تاثیرگذار، دیدگاه آن‌ها را نسبت به محیط زیست به چالش بکشد. میزان حماسه و مقیاس داستانی Princess Mononoke به حدی عظیم و شگفت‌انگیز است که به مانند یک گوهر ارزشمند و نایاب در کارنامه هنری هایائو میازاکی خودنمایی کرده و به عنوان یکی از بهترین انیمه‌های تمام تاریخ شناخته می‌شود که تماشای آن بر هر بیننده‌ای واجب می‌باشد.

انیمه Spirited Away (شهر اشباح) محصول سال ۲۰۰۱

رتبه‌بندی آثار هایائو میازاکی تا پیش از رسیدن به رتبه نخست، کار چندان سخت و دشواری محسوب نمی‌شود. با این حال انتخاب بهترین ساخته او امری دشوار بوده و شاید که اثری همچون Spirited Away لیاقت تصاحب چنین جایگاهی را داشته باشد؛ تنها انیمه‌ای که موفق به کسب جایزه اسکار در تاریخ سینما شده است.

انیمه‌ای که حول محور دخترکی ۱۰ ساله بنام ارمیا چیهیرو جریان داشته و شاهد ماجراجویی شگفت‌انگیز وی در دنیای ارواح می‌باشیم تا بلکه بتواند والدین خود را پیدا کرده و آن‌ها را نجات دهد. Spirited Away در کنار ارائه انواع و اقسام پیام‌های آموزنده و تامل‌برانگیز، یکی از سرگرم‌کننده‌ترین و تخیلی‌ترین انیمه‌های سینمایی ساخته شده محسوب می‌شود که به همراه جلوه‌های بصری دیوانه‌واری که تدارک دیده می‌تواند هر مخاطبی را فارغ از هر سن و سالی شگفت‌زده کرده و آن‌ها را به وجد بیاورد.


بهترین ساخته هایائو مایازاکی از دیدگاه شما چه نام دارد؟ آیا می‌توان سازنده انیمه دیگری را پیدا کرد که تا این اندازه انقلابی ظاهر شده باشد؟ دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید.

منبع: کولایدر

source

توسط ecokhabari.ir