اقتصاد ۲۴ – پنج عضو هیات مدیره سازمان بورس اوراق بهادار در مجموع حدود ۱۰ میلیارد تومان تسهیلات با سود ۴ درصد، بازپرداخت ۱۰ ساله و با ضمانت چک شخصی به مبلغ اصل وام به خود داده اند.
شاید این خبر موضوع جدیدی نباشد، اما شوک جدیدی در جامعه بود. به دنبال انتشار این خبر، عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد در توییتی نوشت: پس از نامه سازمان بازرسی در مورد وام قرضالحسنه دریافتی توسط رئیس و اعضای هیات مدیره سازمان بورس، موضوع را جهت بررسی سریع کارشناسی و اعلام نظر به مرکز بازرسی وزارتخانه ارجاع داده ام.
همتی: برای حذف رانتها آمدهایم
«در دولت چهاردهم برای حذف رانتها آمدهایم و اجازه ویژه خواری به هیچکس نخواهیم داد». این واکنش وزیر اقتصاد به وام میلیاردی هیئت مدیره سازمان بورس بود.
اعطای تسهیلات کلان به رئیس و اعضای هیئت مدیره سازمان بورس در حالی است که بسیاری عملکرد این دوره از هیئت مدیره بازار سرمایه را فاجعه بار و غیرعلمی میدانند، عملکردی که شاید ریشه در انتصاب آنان داشته باشند، انتصابی که بیشتر از یک دانشگاه خاص صورت گرفته است، دانشگاه امام صادق(ع)؛ دانشگاهی که نقش پررنگی در سیاستگذاری دولت سیزدهم برعهده داشت و امروز همگان به خسارت بار بودن عملکرد آن اذعان دارند.
بیشتر بخوانید: معروفترین مسئولان اقتصادی دولت رئیسی از یک دانشگاه خاص؛ امام صادقیها با اقتصاد ایران چه کردند؟
فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ در مورد افشای اخذ تسهیلات کلان با نرخ کم بهره توسط هیئت مدیره سازمان بورس، گفت: هیچ هیئت مدیرهای بدون طرح موضوع در مورد یک دستور جلسه صحبت نمیکند. واقعیت این است که هیئت مدیره و رئیس سازمان بورس در جلسات داخلی موضوع را طرح و برای کسب مجوز، این طرح را به شورای عالی بورس بردند و در این مرحله وزیر اقتصاد حرف اول و نهایی را میزند، چون در شورا وجاهت قانونی به امور میدهد.
جایگاهی که وظیفه اصلی اش شفافیت است، خود شفاف عمل نمیکند
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: در برخی موارد مسئول عالی رتبهای در سازمان بورس مطرح میکنند که ما حق خرید و فروش و حتی حق استفاده از امکاناتی که بقیه میتوانند داشته باشند را نداریم؛ اما چه شده است که امکانات خاص تری نسبت به بقیه را مطالبه میکنند؟ بورس جایگاهی است که وظیفه اصلیاش شفافیت است اما خود شفاف عمل نمیکند.
آقابزرگی ادامه داد: این در حالی است که در یکی از کشورهای اروپایی، وزیری که از یک خودکار سازمان متبوع خود به طور شخصی استفاده کرده بود مورد بازخواست قرار گرفت و در نهایت منجر به استعفای وزیر شد، اما ما در ایران گاهی اوقات در شرایطی قرار میگیریم که با منتشرکنندگان چنین لیستهایی برخورد میکنیم و مواخذه و جریمه میشوند.
۵۰ درصد از کارشناسان از عملکرد هیئت مدیره سازمان بورس رضایت ندارند
وی اعطای تسهیلات کلان به مدیران سازمان بورس را نوعی رانت عنوان کرد که افراد عادی قادر به بهرهمندی از آن نیستند، گفت: در شرایطی که حداقل ۵۰ درصد از کارشناسان و فعالان بازار سرمایه از عملکرد دوره حاضر هیئت مدیره سازمان بورس رضایت ندارند در این چنین فضایی دریافت بیش از چند برابری پاداش و یا تسهیلاتی که بزرگترین شرکتهای بورسی هم چنین ارقامی را دریافت نمیکنند، به نظر میآید منصفانه نباشد.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: باید هرچه زودتر مبلغ وام ها بازگردانده شود و به طور علنی از فعالان بازار سرمایه عذرخواهی صورت گیرد؛ انتظار میرود حداقل اظهار عذرخواهی در سطح عام انجام گیرد.
آقابزرگی اخذ چنین تسهیلات کلانی را نوعی ناهنجاری توصیف کرد و خواستار پاسخگویی مدیریت عالی بازار سرمایه و مسئولان بالاتر در این خصوص شد.
source