به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت نیرو، با توجه به تقاضای روزافزون مصرف برق در جهان که ناشی از پیشرفت تکنولوژی و افزایش لوازم برقی شکل گرفته است، بسیاری از کشورهای جهان اکنون با چالشهای قابل توجهی در صنعت برق رو به رو هستند که برای مدیریت بهتر این صنعت، استراتژیک لازم است به این چالشها توجه کافی داشته باشند.
مستند به گزارشی که پیشتر مؤسسه مطالعاتی «fuergy»، انجام داد هم اکنون شبکههای برق سراسر دنیا فارغ از اشکالات اختصاصی که ممکن است داشته باشند، همچنین با ۷ چالش مشترک رو به رو هستند که در ادامه و به اختصار مورد اشاره قرار میگیرد.
هم اکنون یکی از مهمترین چالشهای صنعت برق در کشورهای مختلف لزوم توجه ویژه به انرژیهای تجدید پذیر و اجرای فرایندگذار انرژی است. توضیح اینکه پیشبینی میشود تا سال ۲۰۵۰ میلادی بیش از ۵۰ درصد انرژی تولید شده جهان از طریق انرژیهای تجدید پذیر باشد و بر این اساس مسائلی مانند اتصال این منابع تولید انرژی به شبکه و کارایی آن در شرایط آب و هوایی متفاوت به شدت باید مورد توجه قرار گیرد.
مستند به این گزارش به دلیل اینکه روز به روز انرژیهای تجدید پذیر در حال گسترش است، بنابراین دولتها از هم اکنون باید برنامههای مدونی برای سیستمهای ذخیره انرژی تنظیم کنند و در این مسیر از هوش مصنوعی به عنوان یک ابزار قدرتمند مدیریتی بهره ببرند.
چالش بزرگ دیگری که شبکههای برق جهان با آن درگیر هستند، تلفات بالای برق در مسیر انتقال است که همزمان با افزایش دما تشدید میشود و در نتیجه بخش قابل توجهی از برق تولیدی پیش از رسیدن به مصرفکننده از بین میرود.
بر اساس آمار و ارقام موجود در برخی کشورهای توسعه یافته، میزان تلفات برق در شبکههای انتقال زیر ۱۰ درصد است، اما در برخی کشورهای توسعه نیافته مانند کشورهای آفریقایی این میزان تلفات به بیش از ۵۰ درصد میرسد.
مستند به این گزارش راهکار اصلی و مؤثر جلوگیری از این میزان تلفات در مسیر انتقال، توسعه نیروگاههای کوچک مقیاس و محلی است که فاصله تولید تا مصرف انرژی برق را به شدت کاهش میدهد.
قطعیهای مکرر برق تقریباً در تمامی کشورهای جهان حتی کشورهای توسعه یافته وجود دارد، خاموشیهای گسترده به ویژه در کشورهای بزرگی مانند استرالیا و آمریکا علاوه بر فلج کردن زندگی شهروندی، منجر به آسیب دیدن دستگاههای الکترونیکی میشود.
بر این اساس توسعه انرژیهای تجدید پذیر و سیستمهای ذخیره انرژی در کنار تقویت سامانههای محافظت لوازم برقی از جمله اقداماتی است که میتوان برای جلوگیری از این مشکل مورد توجه قرار داد.
چالش مهم دیگر صنایع برق جهان، فرسوده شدن شبکههای برق و لزوم نوسازی این شبکههاست که در واقع یک نیاز مستمر و دائمی است که در کنار افزایش ظرفیتها باید مورد توجه قرار بگیرد.
برای کاهش خسارتهای ناشی از فرسوده شدن شبکهها نیز لازم است در آینده روی نیروگاههای کوچک مقیاس و محلی تمرکز ویژهای صورت گیرد تا ضمن کاهش تلفات انتقال برق، همچنین عمر شبکهها نیز افزایش یابد.
یکی دیگر از چالشهای مهم شبکههای برق جهان موضوع حملات سایبری است که در سایه دیجیتال شدن این صنعت احتمال وقوع آن نیز افزایش مییابد. این تهدید به قدری جدی است که در صورت بیتوجهی به آن و توفیق حملات سایبری زندگی هزاران خانواده به دلیل قطعی برق تحت تأثیر قرار میگیرد.
مستند به این گزارش یکی از راههای اصلی جلوگیری از این مشکل استفاده از فناوری بلاک چین است که ضریب احتمال حملات سایبری تا صفر کاهش میدهد.
افزون بر موارد فوق، یکی دیگر از چالشهای صنایع برق جهان تهدیدات ناشی از حملات تروریستی است که میتواند در قالب خرابی خطوط برق یا هر اتفاق تروریستی دیگر رخ بدهد. برای جلوگیری از این تهدید نیز توسعه شبکههای برق محلی میتواند به عنوان یک ابزار مؤثر مورد توجه دولتها باشد.
این گزارش اضافه میکند، یکی دیگر از چالشهای برق جهان در آینده نزدیک و به دنبال توسعه استفاده از خودروهای برقی موضوع شارژ این خودروهاست که ضمن لزوم توسعهایستگاههای شارژ همچنین استفاده از فناوریهای شارژ سریع برای کاهش در زمان شارژ خودرو را اجتناب ناپذیر کرده است.