جهان اقتصاد: معاون اول رئیس جمهور در بیست و یکمین جلسه شورای عالی مسکن با اشاره به اینکه دولتهای گذشته برنامهها و تعهدات خوبی در زمینه مسکن داشتهاند، گفت: با وجود تمامی تلاشها حدود ۱۴۰ هزار نفر از متقاضیان مسکن مهر و سایر مسکنهای حمایتی نتوانستند مسکن خود را تحویل بگیرند.
وی با اشاره به تعهد ساخت ۸۴۰ هزار واحد مسکن حمایتی و ۱۳۰ هزار واحد مسکن مهر افزود: در زمینه ساخت این واحدهای مسکونی به موانع تسهیلاتی و اجرایی در طول سالیان و دهههای گذشته برخورد کردهایم که باید ظرف یک ماه آینده طرح جامع حمایت جدی برای تکمیل و ساخت این واحدها تهیه و تدوین شود تا از طریق تسهیلات و اختیاراتی که قانونگذار در اختیار قرارداده است، بتوانیم رونقی در این بخش داشته باشیم.
این صحبت ها در حالی مطرح می شود که سهم مهمی از درآمدهای بخشهایی از آحاد جامعه صرف اجاره مسکن میشود و اگر دولت دخالت نکند و تسهیلات قائل نشود عملاً خرید مسکن برای این بخشها غیرممکن است.
با این وجود معاون اول رئیسجمهور با تاکید بر اینکه تعهدات دولتها در ساخت مسکنهای حمایتی به ویژه برای اقشار آسیبپذیر، تعهد نظام است و حق هیچگونه تعللی در این زمینه نداریم، افزود: باید مسکنهای حمایتی و تعهدات دولتها در این بخش هر چه سریعتر تکمیل شود و در اختیار متقاضیان قرار گیرد و با کمک دولت و نهادهای عمومی مسکن مناسب برای مردم آماده شود.
در چنین وضعیتی باید توجه داشت که رونق در بخش مسکن به رونق اقتصادی و فعال شدن صنعت و اشتغالزایی منجر میشود که با توجه به شعار سال، ساخت مسکن یکی از بخشهای مهم تولیدی کشور است. بخشی که البته کمترین تسهیلات را دریافت می کند و عملا مهمترین قسمت آن یعنی نهضت ملی مسکن، دیگر تاب ادامه دادن ندارد.
محمد کعب عمیر، نماینده مجلس در خصوص تأخیر در پرداخت وام مسکن و مشکلات ناشی از آن به جهان اقتصاد، گفت: وام مسکن که توسط شورای عالی مسکن تصویب شده، به منظور کمک به قشر ضعیف و خانوادههای جوان طراحی شده است. این وام به ویژه در شرایط کنونی که بازار مسکن با مشکلات متعددی روبهروست، میتواند نقش کلیدی در تأمین مسکن مناسب برای مردم ایفا کند. با این حال، متأسفانه با وجود ابلاغ مصوبه به بانک مرکزی، هنوز تأخیر در پرداخت وام ها، به وضوح مشکلات زیادی برای متقاضیان ایجاد کرده است.
وی ادامه داد: این تأخیر موجب شده است که بسیاری از متقاضیان، از جمله افرادی که برای وامهای فرزندآوری یا ازدواج درخواست دادهاند، با مشکلات جدی مواجه شوند. فصل تابستان که ساخت و سازها می تواند در این مدت با سرعت بیشتری انجام شود به میانه ها رسیده و این مسئله به معنای از دست رفتن فرصتها برای بهرهبرداری از وامها و اجرای پروژههای مسکن است. اگر این مشکلات به سرعت حل نشود، اجرای نهضت ملی مسکن که هدف آن تأمین مسکن برای قشر ضعیف و جوانان است، با مشکل مواجه خواهد شد و مردم قادر نخواهند بود از این تسهیلات بهرهمند شوند.
این نماینده مجلس افزود: دولت و بانک مرکزی باید به تعهدات خود عمل کنند و منابع مالی لازم برای پرداخت وامها را به بانکهای عامل منتقل کنند. این مسئله بسیار حیاتی است و به نظر میرسد که عدم همکاری مناسب بین بانکها و دولت باعث این مشکلات شده است. اگر این وضعیت ادامه یابد، تأثیرات منفی آن بر بازار مسکن و زندگی مردم میتواند به مراتب بیشتر شود.
وی همچنین به این نکته اشاره کرد: در حال حاضر، بعید به نظر میرسد که مشکلات به سرعت حل شوند. احتمالاً باید تا بعد از مهر ماه و آبان ماه منتظر بمانیم تا تغییرات ملموسی در پرداخت وامها مشاهده کنیم. از طرفی، انتظار داریم که وزیر جدید اقتصاد همکاری لازم را با بانک مرکزی داشته باشد و به تسریع در ابلاغ آئین نامه اعطای وام مسکن و پرداخت وامها و رفع مشکلات موجود کمک کند.
عمیر اظهار کرد: مجلس در حال پیگیری جدی این موضوع هستند. ما با مسئولان بانک مرکزی و وزارت راه و شهرسازی در تماس هستیم تا هرچه سریعتر مشکل حل شود و متقاضیان بتوانند از وامهای مسکن بهرهمند شوند. لازم است که تمامی اقدامات لازم برای تسریع در پرداخت وامها انجام شود تا مشکلات مردم برطرف شود.
این صحبت ها نشان می دهد که همچنان گره مشکلات مسکن کور است و برای باز شدن آن چیزی جز صبر در دستور کار نیست. صبری که چشم انتظار باز شدن گره های اصلی کشور نظیر تحریم است.
source