ایران و آمریکا

اقتصاد۲۴- چهارمین دور رایزنی‌های ایران و ایالات متحده روز یکشنبه درباره برنامه هسته‌ای برگزار شد، آن هم درست پیش از سفر دونالد ترامپ، رییس‌جمهور آمریکا، به خاورمیانه. به گفته یک مقام آمریکایی این دور از گفت‌و‌گو‌ها حدود سه ساعت در شهر مسقط، پایتخت عمان – که نقش میانجی را ایفا می‌کند – به طول انجامید. همزمان اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفت که مذاکرات به همین میزان طول کشید و تصمیم‌گیری درباره دور بعدی مذاکرات در دست بررسی است.

بقایی این مذاکرات را «دشوار، اما مفید» توصیف کرد. در این میان مقام آمریکایی به شرط ناشناس ماندن درباره این دور از مذاکرات که پشت در‌های بسته برگزار شد، اطلاعات بیشتری ارائه داد و مدعی شد مذاکرات به صورت «هم مستقیم و هم غیرمستقیم» انجام شده است. به گفته این منبع ناشناس «توافق شد که مذاکرات برای بررسی مسائل فنی ادامه یابد.

 از نتایج امروز خرسندیم و منتظر نشست بعدی هستیم که در آینده نزدیک برگزار خواهد شد.» در این دوراز گفت و گوها، بار دیگر عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، رهبری مذاکرات را بر عهده داشتند. این دو با هم دیدار کرده و به صورت رودررو صحبت کرده‌اند، اما به ادعای رویترز و سی ان بی سی ظاهرا بخش اعظم رایزنی‌ها به صورت غیرمستقیم، با وساطت بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان و انتقال پیام‌ها بین دو طرف انجام شده است. 


بیشتر بخوانید:درصورت حصول توافق، کاهش قیمت دلار تداوم دارد؟


ایران بار دیگر تأکید کرده که حفظ توانایی غنی‌سازی اورانیوم، خط قرمز جمهوری اسلامی ایران است. ویتکاف نیز این مساله را با اظهارات متناقض خود پیچیده‌تر کرده؛ او ابتدا در مصاحبه‌ای تلویزیونی مدعی شد که ایران می‌تواند اورانیوم را تا سطح ۳.۶۷٪ غنی‌سازی کند، اما بعدا ادعا کرد که فرآیند غنی‌سازی باید متوقف شود. در مقابل عراقچی هشدار داد که غنی‌سازی برای ایران خط قرمز است. وزیر خارجه ایران گفت: «این حق مردم ایران است و قابل مذاکره یا مصالحه نیست.

 غنی‌سازی یکی از افتخارات ملت ایران است. برای آن هزینه سنگینی پرداخت شده است. خون دانشمندان هسته‌ای ما برای این موضوع ریخته شده. این موضوع کاملا غیرقابل مذاکره است. این موضع روشن ما بوده و همیشه آن را اعلام کرده‌ایم.» توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ ایران با قدرت‌های جهانی، غنی‌سازی اورانیوم در ایران را به ۳.۶۷درصد محدود کرده و ذخایر اورانیوم ایران را به ۳۰۰ کیلوگرم کاهش داده بود. میزانی مناسب برای تولید برق هسته‌ای ولی بسیار پایین‌تر از سطح تسلیحاتی. اما از زمان خروج یک‌جانبه ترامپ از توافق در سال ۲۰۱۸، ایران تمام محدودیت‌ها را کنار گذاشته و اورانیوم را تا سطح ۶۰درصد غنی‌سازی کرده است.

منبع: روزنامه اعتماد

source

توسط ecokhabari.ir