پیرامون اهمیت الگوی کشت در امنیت غذایی مطرح شد:
به تازگی معاون وزیر کشاورزی و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با تاکید بر اهمیت الگوی کشت در امنیت غذایی، گفت: اجرای موفق این طرح نیازمند همکاری و همگرایی تمامی دستگاههای مرتبط است.
غلامرضا گل محمدی در جلسه ستاد الگوی کشت استان زنجان افزود: با توجه به تغییرات شرایط اقلیمی، وقوع خشکسالی ها و بحران کمآبی توسعه تولید محصولات مقاوم به خشکی و شوری و اجرای طرحهای آبخیزداری به منظور مقابله با کمآبی و افزایش بهرهوری در بخش کشاورزی بسیار اهمیت دارد. گل محمدی اظهار داشت: فرهنگسازی، تبیین واقعیتها، آسیبشناسی در بخش کشاورزی و طرح الگوی کشت اهمیت بسیاری دارد که باید در این خصوص برنامه ریزی و اقدام شود.معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به نقش مراکز خدمات جهاد کشاورزی در انتقال دانش و ترویج کشاورزی، بر اهمیت تقویت زیرساختهای این مراکز تاکید کرد و گفت: باید این مهم از سوی مدیران و مسئولان دستگاه های متولی مورد توجه قرار گیرد.
دراین خصوص همچنین رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان نیز در این جلسه با ارائه گزارشی از وضعیت کشاورزی استان زنجان مقابله با خشکسالی، کاهش مصرف آب و افزایش بهرهوری را از اولویتهای اصلی بیان کرد. اکبر کرامتی نقش مراکز تحقیقاتی را در دستیابی به این اهداف بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: در شرایط اقلیمی کنونی نقش مراکز تحقیقاتی در تحقق اهداف کاهش مصرف آب و افزایش بهرهوری بسیار مهم است. کارشناسان و فعالان این حوزه معتقدند با توجه به اینکه در چند سال اخیر به موجب کاهش منابع آبی، موضوع افزایش بهره وری به شدت مورد توجه قرار گرفته، طرح هایی نظیر اجرای الگوی کشت،انتقال دانش به مزارع، اصلاح روش های قدیمی و بهره گیری از روش های جدید بیش از پیش یه یک اولویت تبدیل شده است و میبایست موردتوجه و عزم جدی قرارگیرد چراکه این مهم با عبور از کشاورزی سنتی، زمینه افزایش تولید و حفاظت از منابع پایه را فراهم میسازد و مقابله با کم آبی و افزایش بهرهوری کشاورزی را نیز اجرایی میکند. در بررسی بیشتر این موضوع به گفتوگو با حامد یزدیان، نماینده مردم اصفهان و عضو هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی پرداختیم که در ادامه میخوانید.
حامد یزدیان، عضو هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی:
علاج مشکلات کشاورزی، حرکت به سوی کشاورزی نوین و افزایش بهرهوری است
حامد یزدیان، نماینده مردم اصفهان و عضو هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی در گفتوگو باخبرنگار «رسالت» پیرامون اهمیت الگوی کشت در امنیت غذایی بیان کرد: واقعیت آن است که بحث الگوی کشت چندین سال است که مطرح میباشد اما تاکنون اقدام عملی جدی دراین خصوص صورت نگرفته است. موضوع الگوی کشت این است که در هرنقطه از سرزمین پهناور ایران، دستورالعملهای خاص و متناسب با آن منطقه صورت گیرد تا کشت متناسب با شرایط اقلیمی، مقدار آب در دسترس، نیازهای منطقه و … در دستورکار قرارگیرد و تغییر یابد. خوشبختانه مطالعات این مهم در اکثر نقاط کشور صورت گرفته و از سوی کارشناسان، مشاوران و وزارت جهادکشاورزی به پایان رسیده و در برخی نقاط نیز ابلاغ شده است.
وی افزود: باوجود اینکه الگوی کشت در برخی نقاط ابلاغ شده است اما اقدام عملی دراین خصوص صورت نگرفته و ضرورت دارد تا دولت و مجلس شورای اسلامی دراین خصوص پای کار آیند. گفتنی است که مجلس شورای اسلامی و کمیسیون کشاورزی در نشستهای مختلف با وزیرمحترم وزارت جهادکشاورزی و معاونین وزارت جهادکشاورزی همواره این مهم را مورد تاکید و تذکر قرار دادهاند.
یزدیان تصریح کرد: الگوی کشت به تعبیر دیگری نیز میتواند در دستورکار قرارگیرد. هوشمندسازی کشاورزی از دیگر ضرورتهای حالحاضر است و خوشبختانه امکاناتی که اینک در دنیا مرسوم است، درکشورمان با همت شرکتهای دانش بنیان وجود دارد و مرسوم میباشد. براین اساس بر مبنای شرایط اقلیمی کشور، آب و هوای هر نقطه میتوان اپلیکیشنهای مربوطه را طراحی و در اختیار کشاورزان قرار داد تا نوع کشت و مقدار آب موردنیاز، بذر، کود براساس یافتههای علمی و تحقیقاتی عنوان گردد. این مدل نوع ارتقاء یافته الگوی کشت خواهد بود تا کشاورز بهترین زمان را برای آبیاری و بهترین مقدار کود، بذر و سم را بداند و استفاده کند.
عضو هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی همچنین خاطرنشان کرد: تجربه نشان داده است که کشاورزی هوشمند و به کارگیری چنین روشهایی میتواند موفقیت آمیزباشد. درحقیقت هرکجا که به سراغ روشهای نوین کشاورزی حرکت کردهایم، کاهش ۳۰ الی ۴۰ درصدی مصرف آب عملیاتی شده که این مهم کمک شایانی نیز به افزایش بهرهوری کشاورزی داشته است.
او متذکر شد: شرایط اقلیمی اکنون مناسب نیست و به ویژه در سالهای اخیر جزو اقلیمهای کمبارش در دنیا محسوب میشویم. با رشد شهرنشینی و توسعه صنایع، چالش کم آبی نیز وجود دارد و از این رو میبایست درصدد روشهای نوین کشاورزی باشیم.
نماینده مردم اصفهان در مجلس ادامه داد: برخی توصیه میدارند که کشاورزی را محدود سازیم اما چنین روندی صحیح نیست و امنیت غذایی را به واردات وابسته میسازد. امروز علاج کشاورزی، حرکت به سوی کشاورزی نوین و افزایش بهرهوری است که در تکالیف برنامه هفتم نیز موردتوجه قرارگرفته است.
او یادآور شد: تلفات کشاورزی درکشور حدود ۳۰ درصد است. به کارگیری الگوی کشت و روشهای نوین کشاورزی یا کشاورزی هوشمند میتواند این تلفات را کاهش دهد و امنیت غذایی و بهرهوری کشاورزی را به صورت هرچهتمامتر محقق سازد و مشکلاتی را که در حوزه آب وجود دارد، مرتفع سازد.
وی در پایان این گفتوگو بیان کرد: اگر بهرهوریدر کشاورزی افزایش یابد، مقدار آب مصرفی از مسیر اصلاح الگو و اصلاح روشهای آبیاری کاهش یابد و صرفه جویی صورت گیرد، تولیدات داخلی بیش از پیش تقویت خواهد شد.
source