به گزارش خبرگزاری مهر، جبرئیل برادری درباره اقدامات جهاد کشاورزی برای مقابله با تنش‌های آبی گفت: یکی از فاکتورهای مهم و تأثیرگذار در کشاورزی موضوع تأمین آب کشاورزی است. منابع آبی کل استان تهران در مجموع ۶ سد مهم (امیرکبیر- طالقان- لار-لتیان-ماملو و سد در حال تکمیل نمرود) هستند که اغلب به آب شرب شهرها و مصارف شهری و صنعتی استان اختصاص دارد و برخلاف اغلب مناطق کشور سهم بخش کشاورزی از کل منابع آب موجود استان تهران کمتر از ۴۵ درصد است.

وی از کمبود حدود ۴۰۰ میلیون مترمکعبی کمبود آب کشاورزی خبر داد و افزود: نیاز آبی بخش کشاورزی استان بر اساس سند ملی کشور و نیاز آبی محصولات مختلف در سنوات گذشته ۲۵۰۰ میلیون مترمکعب بوده که با صرفه‌جویی ۶۰۰ میلیون مترمکعبی به حدود ۱۹۰۰ میلیون مترمکعب در سال رسیده است ولی کمتر از ۱۵۰۰ میلیون مترمکعب آن تأمین می‌شود، بنابراین در حال حاضر کمبود آب کشاورزی حدود ۴۰۰ میلیون مترمکعب است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی افزود: در راستای کاهش اثرات کمبود آب و همچنین صرفه‌جویی در آب کشاورزی، سازمان جهاد کشاورزی استان تهران با انجام اقدامات مؤثر و با بهره‌گیری از تمام ظرفیت خود و شهرستان‌های تابعه، صرفه‌جویی در مصرف آب کشاورزی و افزایش راندمان آب و افزایش بهره‌وری آن را در برنامه قرار داده که بر این اساس تاکنون بیش از ۸۴ هزار و ۷۳۳ هکتار سامانه‌های نوین آبیاری، یعنی بالای ۸۵ درصد از اراضی استان که قابلیت اجرای سیستم‌های آبیاری تحت فشار را دارند و در مجموع بالای ۵۵ درصد کل اراضی کشاورزی استان تحت پوشش سامانه‌های نوین آبیاری قرار گرفته است.

وی ادامه داد: علاوه بر توسعه بیش از ۵ هزار هکتار انواع گلخانه‌ها در استان که افزایش راندمان آبی را به همراه داشته، بیش از ۱۷۶ رشته قنات به طول ۲۸۶ کیلومتر تاکنون احیا و مرمت شده و طرح‌های انتقال آب (کانال و لوله) در بخش کشاورزی استان به ویژه در چند سال اخیر، به بیش از ۲ هزار کیلومتر رسیده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران، آموزش روش‌های صرفه‌جویی در آب کشاورزی به کشاورزان و بهره‌برداران و جایگزینی ارقام میان‌رس و زودرس ذرت علوفه‌ای با ارقام دیررس در راستای صرفه‌جویی در مصرف آب را از دیگر اقدامات این سازمان نام برد که باعث صرفه‌جویی حدود ۶۰۰ میلیون مترمکعب صرفه‌جویی سالانه در آب بخش کشاورزی شده است.

وی تاکید کرد: در استان تهران میانگین بهره‌وری آب در کل تولیدات کشاورزی بالای ۲.۸ کیلوگرم بر مترمکعب و در تولیدات زراعی و باغی ۲.۱۵ کیلوگرم ماده تولیدی به ازای هر مترمکعب آب مصرفی است؛ در حالی که میانگین بهره‌وری آب در کشور حدود ۱.۵ کیلوگرم بر مترمکعب است.

به گفته برادری طی سال‌های ۱۴۰۰ تاکنون بیش از ۱۰۰۰ پروژه آب و خاک در استان تهران اجرا شده که راندمان کاربرد آب کشاورزی در استان تهران را به بالای ۶۲ درصد رسانده است.

وی همچنین کمبود منابع آب در بخش کشاورزی و تخصیص کمتر از ۴۵ درصد آب استان به بخش کشاورزی، احداث سدهای کرج، لار، لتیان، ماملو و…. تخصیص آب به بخش شرب و قطع حقابه‌های کشاورزان، تغییر نوع مصرف آب چاه‌های کشاورزی به صنعت و خدمات، افت زیاد سطح سفره‌های آب زیر زمینی، تغییر منبع تأمین آب کانال محمدیه از چاه به پساب تصفیه خانه فیروزبهرام، به دلیل مشکلات کمی و کیفی و بهداشتی پساب تولیدی و کمبود شدید اعتبار در بخش آب و خاک را از مهمترین چالش‌های آب و خاک استان عنوان کرد که حل آن‌ها مطالبه همه کشاورزان استان است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی در خصوص موضوعات در دست اجرای این سازمان برای حل این مشکلات گفت: مشکلات و محدودیت‌های مجوز ایستگاه‌های پمپاژ مجدد، بررسی حقابه کشاورزان غرب استان از سد امیرکبیر و مشکلات کمبود آب در کانال fc۵، حقابه کشاورزی سد ماملو و مشکلات موجود، تکمیل و راه‌اندازی خط دوم انتقال آب پساب تصفیه‌خانه جنوب تهران به شهرستان‌های ورامین و پیشوا، مسائل و مشکلات کانال محمدیه، مشکلات اصلاح و تعدیل پروانه‌های چاه‌های کشاورزی و استفاده از پساب تصفیه ازجمله موضوعاتی است که در جلسات متعدد مورد بررسی قرار گرفته و تا دستیابی به نتیجه درست به نفع کشاورزان استان پیگیری خواهد شد.

source

توسط ecokhabari.ir