
به گزارش اکوایران، بررسیها نشان میدهد در چهاردهمین حراج برگزار شده در ۳۰ تیرماه سال جاری ، بانک مرکزی با ۱۰۰ درصد درخواست بانکها موافقت کرده است. این اتفاق تقریبا در سه حراج قبلی نیز مشاهده شده و میزان موافقت بانک مرکزی با حجم درخواست بانکها بالاتر از ۹۹ درصد بوده است. این رخداد در نتیجه وقوع جنگ میان ایران و اسرائیل بوده است.
در نتیجه این امر بانکها تمام منابع خود را در بازار باز به دست آورده و هیچ بانکی در بازار قاعدهمند یا شبانه مشارکت نکرده است. همچنین نرخ بهره بین بانکی نیز در هفتههای روندی کاهشی داشته و ۲۳.۶۴ درصد رسیده است. امری که نشان دهنده عدم احتیاج شبکه بانکی برای مشارکت در بازار بین بانکی است.
این حجم از موافقت نهاد پولی کشور با درخواست نظام بانکی میتواند منجر به افزایش قیمتها و تورم در اقتصاد کشور شود.
مختصری در مورد سیاست پولی بانک مرکزی
بانک مرکزی در ایران مانند تمام کشورهای جهان برای کنترل تورم یا تحریک تقاضا در اقتصاد از ابزارهای پولی و بانکی استفاده میکند. این نهاد که سیاستگذار پولی کشور محسوب میشود میتواند برای تحریک تقاضا و پاسخ به کمبود منابع مالی بانکها، منابعی را در ازای گرو گرفتن اوراق بهادار (با نام ریپو اوراق یا توافق بازخرید نیز شناخته میشود) در اختیار بانکهای متقاضی قرار دهد. معکوس این عملیات نیز قابل تصور است که در برخی مقاطع در ایران به اجرا درآمده است که طی آن بانک مرکزی اقدام به فروش موقت اوراق بهادار خود به شبکه بانکی میکند (ریپو معکوس) و در ازای آن از بانکها، منابع مالی استقراض میکند.
میتوان گفت توافق بازخرید اولین راه تامین مالی منابع بانکی در کشور است. معمولا گفته میشود برای تامین منابع مورد نیاز ، بانکها سه راه پیشروی خود دارند. اولین راه ، بازار باز است. در این بازار بانکها با نرخ ۲۳ درصد و سررسید مشخص ( معمولا ۷ روز ) اقدام به استقراض از بانک مرکزی میکنند. اگر بانکها نتوانند در این بازار منابع خود را تامین کنند به سراغ بازار قاعدهمند یا همان شبانه میروند. در این بازار نرخ استقراض ۲۴ درصد است و مهلت بازپرداخت بانکها به بانک مرکزی برابر با ۲۴ تا ۴۸ ساعت است. از طرف دیگر بانکها میتوانند در بازار بین بانکی به تامین منابع خود بپردازند که سقف نرخ بهره این بازار نیز از طرف بانک مرکزی برابر با ۲۴ درصد تعیین شده است. در واقع دالان نرخ بین بانکی در این بازار بین ۲۳ تا ۲۴ درصد اعلام شده است.
بانک مرکزی ۱۰۰ درصد موافقت کرد
براساس آمارهای بانک مرکزی به نظر میرسد که نظام بانکی در جریان حمله اسرائیل به ایران و پس از آن با تنگنای نقدینگی مواجه شده است. به بیان سادهتر میتوان گفت جنگ موجب ایجاد یک فضای ابهامآلود و افزایش نااطمینانی در اقتصاد شده و از همینرو مردم متقاضی اعتبار و پول نقد بیشتری شدند. به زبان اعداد در اولین حراج برگزار شده در دوران جنگ، بانک مرکزی با ۹۹.۷ درصد از درخواست بانکها موافقت کرده است. در دو حراج بعدی نیز بانک مرکزی، بیش از ۹۹ درصد از سفارشات ارسالی بانکها را مورد پذیرش قرار داده است.
در چهاردهمین حراج برگزار شده در ۳۰ تیر ۱۴۰۴ ، ۱۹ بانک مشارکت داشته و ارزش سفارشات ارسالی به بانک مرکزی معادل ۳۵۵.۴۷ هزار میلیارد تومان بوده است. بانک مرکزی با تمام این درخواستها موافقت کرده و به عبارتی ۱۰۰ درصد سفارشات را تایید کرده است.
در این مرحله از حراج، سررسید توافقات بازخرید ۷ روز بوده و نرخ سود معادل ۲۳ درصد اعلام شده است.
در حراج ۳۰ تیر سال جاری ، ۳۴۲.۲۸ هزار میلیارد تومان از توافقات سررسید شده و ۳۵۵.۴۷ هزار میلیارد تومان از توافقات سررسید نشده و در وضعیت باز قرار دارند.
✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
source