به گزارش آوای اقتصاد،به نقل از خبرنگار اجتماعی خبرگزاری برنا، در گفت و گو با سیدمحمدرضا هاشمیان فوق تخصص ای سی یو و استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی ، درباره اقدامات لازم برای پیشگیری از گرمازدگی، بهویژه در مناطق گرم گفت: آب کافی یعنی حداقل ۲ لیتر در روز بنوشیم و نوشیدنیهای حاوی الکترولیت مانند ORS نیز میتوانند مفید باشند. بهتر است در ساعات گرم از فعالیتهای بدنی شدید پرهیز شود، به این معنا است که بین ساعت ۱۱ صبح تا ۴ بعدازظهر که دمای محیط معمولاً به اوج خود میرسد.
وی ادامه داد: استفاده از لباسهای نخی و روشن و کلاههای لبهدار و عینک آفتابی نیز محافظ خوبی در برابر نور خورشید ایجاد کرده و کمک میکنند آسیب کمتری وارد شود. استفاده از کرم ضد آفتاب با SPF ۳۰ یا ۵۰ برای جلوگیری از سوختگی ناشی از UV میتواند کمک کننده باشد، غذاهای چرب و سنگین باعث افزایش دمای داخلی بدن میشوند که بهتر است از غذای پرچرب و فراوری شده دوری کنیم.
این فوق تخصص بیان کرد: آمریکا طبق گزارش CDC آمریکا در سال ۲۰۲۳ در آمریکا حدود ۶۷ هزار نفر بهدلیل گرمازدگی به اورژانس مراجعه کردهاند که ۷۰۲ مورد آن منجر به مرگ شده است این آمار نشان میدهد گرمای شدید برای پرریسکها خطرناک میباشد.
هاشمیان عنوان کرد: گرمای بیش از حد میتواند منجر به مرگ شود، بهویژه در افراد آسیبپذیر مانند سنین بالا، کودکان و نوزادان، بیماران قلبی، بیماران دیابتی میتواند خطرناک باشد چراکه گرما باعث اختلال در تنظیم دمای بدن، نارسایی کلیوی، اختلال در عملکرد قلب و مغز و در نهایت شوک گرمایی (Heat stroke) میشود.
وی ادامه داد: در صورت مشاهده علائم گرمازدگی مانند تعریق زیاد، سرگیجه، تهوع، ضعف، سردرد، نبض تند، یا حتی از دست دادن هوشیاری اقدامات زیر باید به سرعت فرد گرما زده را به مکان خنک (سایه یا فضای دارای تهویه) منتقل شود، همچنین دکمههای لباس فرد باز کرده و از آب سرد یا کیسه یخ بر پیشانی، گردن، زیر بغل و کشاله ران قرار دهید چراکه موجب تعدیل دمای بدن میشود و دادن آب دلرم رو به سرد در صورت هوشیار بودن فرد میتواند کمک کننده باشد. در صورت هوشیار نبودن فرد گرمازده حتما با اورژانس تماس گرفته شود.
هاشمیان درباره پیشگیری و درمان اولیه گرمازدگی گفت: برای پیشگیری یا درمان اولیه گرمازدگی، داروی خاصی وجود ندارد. درمان عمدتاً حمایتی و بر پایه خنک کردن بدن و حفظ آب و الکترولیتهاست، اما در برخی موارد، در بیمارستان ممکن است ازمحلولهای تزریقی وریدی (سرم نمکی یا رینگر لاکتات) برای جبران کمآبی استفاده شود و در کنار آن شاید پزشک از داروهای تببر نیز استفاده کند و بسته به شرایط بیمار مثل تشنج یا اختلالات قلبی، داروهای حمایتی توسط پزشک تجویز میشود.
وی درباره تاثیر اشعه فرا بنفش بیان کرد: اشعه فرابنفش خورشید، بهویژه نوع UV-B و UV-A، میتواند اثرات خطرناکی برسلامت انسان داشته باشد. اثرات کوتاهمدت آن میتواند موجب آفتابسوختگی، التهاب چشم، تشدید بیماریهای پوستی مانند لوپوس و یا پسوریازیس گردد.
هاشمیان خاطرنشان کرد: اثرات بلندمدت این اشعهها میتواند احتمال بروز انواع سرطان پوست را افزایش دهد. در کنار این مشکلات میتواند موجب پیری زودرس پوست و آسیب به DNA نیز شود. طبق گزارش Skin Cancer Foundation، بیش از ۹۰ ٪ از سرطانهای پوستی با قرار گرفتن بیشازحد در معرض UV مرتبط هستند.
source