جهان اقتصاد: با اوج گیری سفرها در ایام تابستان بار دیگر زخم فرسودگی خودروها و حمل و نقل عمومی، سر باز کرد. زخمی که علاوه بر افزایش قربانیان جاده ای، مصرف سوخت فراوانی نیز به کشور تحمیل می کند.

سعید میرترابی عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی در گفت وگو با خبرنگار جهان اقتصاد، در این رابطه گفت: به طور کلی در مصرف کالاهایی که تقاضا برای آنها وجود دارد، فاکتور قیمت اهمیت زیادی دارد و با در نظر گرفتن شرایطی تورمی کشور در سال های اخیر می توان گفت که تثبیت قیمت بنزین باعث شده که قیمت این کالا در مقایسه با سایر اقلام مصرفی در زندگی عامه مردم رو به کاهش بوده است. 

میرترابی بیان کرد: از سوی دیگر تعداد خودروهای تولیدی موجود در کشور رو به افزایش بوده، ضمن اینکه کشور ما خیلی خودروی اسقاط ندارد‌.

وی بیان کرد: عامه خودروهایی که تولید می شود به نوعی مصرف می شود و عموما چیزی از رده خارج نمی شود. این مسئله در کنار رشد جمعیت، گسترش شهرها، شیوه های جدید زندگی و مهاجرت هایی که انجام می شود، باعث می شود که تقاضا برای کالاهایی مثل بنزین که برای حوزه حمل و نقل مهم است، رشد صعودی داشته باشد. 

وی بیان کرد: به همین دلایل ما در بخش مصرف بنزین رشد قابل توجهی داشته ایم و از سوی دیگر در عرضه به دلیل محدودیت های سرمایه گذاری با مشکلاتی رو به رو بوده ایم که بر ناترازی بنزین دامن زده است. 

میرترابی بیان کرد: البته در این سال ها یک واحد جدید برای عرضه بنزین هم راه اندازی شده ولی به دلیل رشد مصرف و نامتعادل بودن تولید و مصرف با ناترازی بنزین مواجه شده ایم. 

وی با بیان اینکه با توجه به اینکه در حوزه مصرف بنزین رشد سریعتر رخ می دهد در سال های آینده این مصرف و ناترازی شدت هم پیدا خواهد کرد ادامه داد: خودروسازان هم باید به سمت بهینه سازی خودروهای خود پیش بروند، البته قانونی در این زمینه داریم و خودروسازان الزام به بهینه سازی خودروهای خود دارند. 

این کارشناس انرژی بیان کرد: خودروسازان بایستی کیفیت خودروها را بالا می بردند تا متناسب با استانداردهای جهانی خودروهای ما مصرف داشته باشند  که عملیاتی نشده است. 

میرترابی بیان کرد: البته خودروسازان ما ارتباطات گسترده با کشورهای خارجی  و سرمایه گذاران آنها برای بالا بردن کیفیت خودروها ندارند. این مسئله نیازمند انعقاد قراردادهای مشارکتی با کمپانی های خارجی است. 

این کارشناس گفت: با توجه به شرایط موجود تصور نمی کنیم که اتفاق مهمی بتوانیم در حوزه بالا بردن کیفیت حمل و نقل داشته باشیم.  اما راهکار مهم و کلیدی بهینه سازی سوخت خودروها است. 

میرترابی گفت: اگر همین الان هم به سمت کیفی سازی تولیدات خودرویی خود پیش برویم با توجه به خودروهای غیر استاندارد موجود در سطح شهر این مسئله به راحتی قابل مدیریت کردن نیست. 

عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی بیان کرد: اقدام دیگر می تواند متنوع کردن سبد سوخت باشد، بالاخره بخشی از ناوگان حمل و نقل را می توان گاز سوز کرد و یا اقدام به برقی کردن خودروها کنیم. 

میرترابی گفت: زیر ساخت گازسوز کردن خودروها در کشور ما گسترده شده است و می توان این مسئله را بیشتر کرد ولی در بخش برقی کردن با توجه به زیر ساخت ها و محدودیت های که کشور ما دارد بعید است که بتوان تحولی جدی در این حوزه ایجاد کرد.

این صحبت ها در حالی مطرح می شود که اساسا همین حمل و نقل فرسوده علاوه بر مصرف بالای انرژی در انتقال ایمن و بدون نقص سوخت نیز ناتوان است و هر از گاهی خبر از هدررفت هزاران لیتر سوخت در تصادفات به گوش می رسد‌. سوخت هایی که می توانست به جای جاری شدن در جاده های کشور، به نیروگاه ها تزریق شود و تا حدودی از میزان ناترازی کم کند.

 

source

توسط ecokhabari.ir