چه عواملی مسیر جهانیسازی تجهیزات پزشکی داخلی را هموار میکند؟
به تازگی مهدی پیرصالحی، رئیس سازمان غذا و دارو در نشست خبری نمایشگاه دستاوردهای تجهیزات پزشکی ایران هلث گفت: حضور در نمایشگاه نشان دهنده توانمندیهای تولید داخل علیرغم کمبود منابع ارزی و ارز چند نرخی است. به گفته وی، در برنامه هفتم یک میلیارد دلار صادرات تجهیزات پزشکی دیده شده است و اکنون با این رقم فاصله داریم اما برنامه ریزیهای خوبی در این خصوص انجام شده است. مهدی پیرصالحی تاکید کرد: شرایط برای تولید داخلی خوب نبوده و باید امکانات لازم در زمینه تولید در کشور را فراهم کنیم. باید در زمینه تامین ارز و رفع کمبود نقدینگی کارهای بهتری انجام شود.در ادامه نشست مهدی علاءالدین، معاون اداره کل تجهیزات پزشکی گفت: اکنون۱۸۱۱ قلم تجهیزات پزشکی تولید می شود.
تجهیزات پزشکی در دنیا روند رو به رشدی داشته و در حوزه سلامت از فناوریهای روز دنیا در تولید آن استفاده میشود. به گفته وی، حدود ۷۰ درصد از تجهیزات پزشکی مورد نیاز بازار داخلی توسط تولید کننده خودمان تامین می شود. مشکلاتی در زمینه انتقال ارز به دلیل تحریمهای ظالمانه در کشور داشته و همین امر سبب بروز مشکلاتی شده است. همچنین احمد مسلمی، رئیس انجمن متخصصين تولید کنندگان گفت: تجهیزات پزشکی اکنون بیش از ۵۰۰۰ عضو دارد و هدف اصلی توانمند سازی در حوزه تولید تجهیرات پزشکی است. به گفته وی، اکنون ۴۲ قرارداد و تفاهم نامه با پارک های علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان منعقد کردهایم .تورهای آموزشی ویژه دانشجویان و فارغ التحصیلان این حوزه به طور مرتب برگزار می شود. احمد مسلمی ادامه داد: در این دوره نمایشگاه از ایرانیان مقیم خارج دعوت شده تا در زمینه تولید تجهیزات و فناوری های خارجی صحبت شود.
همچنین مصطفی قانعی دبیر ستاد زیست فناوری، سلامت معاونت علمی گفت: طبق مصوبه دولت، اقلام راهبردی میتوانند با اولویت کامل و قیمتگذاری صددرصدی به وزارت صمت معرفی شوند. همچنین تلاش شده است با همکاری وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو و اداره کل تجهیزات پزشکی، همافزایی لازم برای بهرهمندی حداکثری شرکتها از نمایشگاه فراهم شود. وی افزود: در حوزه دارو و مواد اولیه، حدود ۱/۸ میلیارد دلار و در بخش تجهیزات پزشکی حدود ۲ میلیارد دلار واردات انجام شده است. اما برنامههایی در حال اجراست که این ارقام را بهشدت کاهش دهد.
بهعنوان نمونه تنها در حوزه پلاسما بیش از ۳۰۰ میلیون دلار ارز صرفهجویی شده و یک کارخانه تولیدی فعال در این حوزه، تا بیش از ۴۰۰ میلیون دلار کاهش ارزبری به دنبال خواهد داشت.آگاهان این عرصه معتقدند که صادرات تجهیزات پزشکی میتواند به یکی از پایههای محوری ارزآوری غیرنفتی در کشور بدل شود؛ حوزهای که با تکیه بر ظرفیت بالای علمی و فنی موجود در جمهوری اسلامی ایران بهویژه در بخش شرکتهای دانشبنیان، پتانسیل بالایی برای رقابت با بازارهای منطقهای و چهبسا فرامنطقهای دارد. با توجه به رشد روزافزون تقاضا برای فناوریهای نوین پزشکی و نیاز مستمر نظامهای سلامت کشورهای مختلف به تجهیزات پیشرفته، این صنعت میتواند فرصتهایی بیبدیل برای توسعه اقتصادی، اشتغالزایی پایدار و کاهش وابستگی ارزی فراهم کند. از این منظر، تمرکز بر رونق صادرات تجهیزات پزشکی نهتنها یک انتخاب، بلکه ضرورتی راهبردی در مسیر تحقق اهداف برنامههای توسعهای کشور بهشمار میآید. در بررسی بیشتر این موضوع به گفتوگو با سید محمد جمالیان، عضو کمیسیون بهداشت و درمان و نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی پرداختیم که در ادامه میخوانید.
سید محمد جمالیان، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس:
لازمه جهانیسازی تجهیزات پزشکی داخلی تقویت سیستم تنظیمکننده است
سید محمد جمالیان، عضو کمیسیون بهداشت و درمان و نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار «رسالت» در پاسخ به اینکه چه عواملی مسیر جهانیسازی تجهیزات پزشکی داخلی را هموار میکند، اظهارکرد: بخشی از این مسئله به موضوعات تحریمی برمیگردد چراکه در شرایط تحریمی، مشکلات و چالشهای متعددی پیشروی صادرکنندگان و واردکنندگان قرار میگیرد. بخش دیگری از این مسئله مرتبط با سیاستگذاریهای داخلی است. به طورکل دربخش کالاهای سلامت محور، تاییدیه نهایی برای شرکتهای تجهیزاتی و دارویی بسیار حائزاهمیت است.
درحقیقت نیازمند یک سیستم تنظیمکننده دقیق هستیم تا کالاهای سلامت محورمان را تایید کند.این سیستمها در تمامی نقاط دنیا به صورت مستقل عمل میکنند و برهمین اساس ضرورت دارد تا تقویت چنین سیستمی را به عنوان مولفه نخست در دستورکار قرار دهیم تا این سیستم بتواند در سطح بینالمللی جایگاه ویژهای بدارد و چنانچه که کالایی را به تایید رساند، در تمامی نقاط دنیا قابلیت مصرف بدارد.
هماکنون بسیاری از کشورهای دنیا همچون عربستان به سمت تقویت و توسعه یک سیستم تنظیمکننده حرکت کردهاند اما متاسفانه در کشورمان همچنان دارای عقبماندگیهایی در این حوزه هستیم.
وی با اشاره به هفتاد و هشتمین اجلاس سالیانه سازمان جهانی بهداشت که در ژنو، سوئیس برگزار گشت، افزود: یکی از مواردی که درجریان نشست بهداشت مطرح گشت، ضرورت ایجاد یک سیستم تنظیمکننده دقیق بود. دراین خصوص دکتر حنان بلخی، مدیر منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت (EMRO) عنوان داشت که امروز تولیدات جمهوری اسلامی ایران بسیار است و علاقهمندیم که این تولیدات را در منطقه مدیترانه شرقی به فروش برسانیم.
وی دراین خصوص بر ضرورت وجود یک سیستم تنظیمکننده و نظارتی دقیق تاکید کرد و بر ارتقا و کسب تاییدیه نهایی توصیه داشت. بنابراین یکی از عواملی که مسیر جهانیسازی تجهیزات پزشکی داخلی را هموار میکند، ایجاد سیستم تاییدکننده و تنظیمکننده است.
عضو کمیسیون بهداشت و درمان تصریح کرد: یکی دیگر از عوامل مهم در مسیر جهانیسازی تجهیزات پزشکی و کالاهای سلامت محور، ایجاد فضای رقابتی است. در حقیقت باید قیمت تمام شده محصول را به گونهای اعمال سازیم که قدرت رقابت با کالای مشابه خارجی را داشته باشد.
وی در پایان این گفتوگو با اشاره به مشکلات مطرح در حوزه تولید کالاهای سلامت محور همچنین خاطرنشان کرد: متاسفانه در شرایط حال حاضر به موجب برخی مشکلات ناشی از اعمال تحریمها، تولیدکنندگان ناچار به خرید مواد اولیه با قیمت بالاتر میشوند. بنابراین در مسیر جهانیسازی تجهیزات پزشکی و کالاهای سلامت محور میبایست حمایت از تولیدکنندگان داخلی را نیز به عنوان یک ضرورت جدی بشماریم.
source