اقتصاد۲۴- افشاگری امیرحسین ثابتی علیه وزیر راه و شهرسازی با انتشار اسناد یک سفر خانوادگی لاکچری به کیش، دوباره بحث «ویژهخواری» را داغ کرد. اما این تمام ماجرا نبود؛ واکنشها بهسرعت دوگانه شد و انگشت اتهام بهسوی خود امیرحسین ثابتی نیز برگشت.
به تازگی امیرحسین ثابتی (نماینده تهران) مدعی شد که فرزانه صادق مالواجرد، وزیر راه و شهرسازی، به همراه خانوادهاش در تعطیلات نوروزی به کیش سفر کرده و هزینه این سفر «نزدیک به یک میلیارد تومان» بوده است. به گفته ثابتی، در این سفر که صرفاً خانوادگی بوده، شش نفر از بستگان درجهیک وزیر (همسر، فرزند، داماد، خواهر و خواهرزادههای او) حضور داشتهاند و «امکانات دولتی وزارت راه» در اختیار آنها قرار گرفته است. ثابتی با ابراز تأسف از اینکه در زمان رأی اعتماد به ایشان رأی مثبت داده بود، خواستار رسیدگی نهادهای نظارتی و امنیتی به این اتهامات شد.
تلاشهای ادامه دار امیرحسن ثابتی
ثابتی برای اثبات ادعای خود دو سند منتشر کرده است، اولین نامه درخواست پرواز است. تصویر نامهای منسوب به «اداره رفاه و امور عمومی وزارت راه» مورخ ۲۷ اسفند ۱۴۰۳ که در آن درخواست صدور بلیت رفتوبرگشت برای شش نفر از بستگان نزدیک وزیر (از جمله همسر، فرزند و داماد او) از تهران به کیش ثبت شده است. در متن این سند آمده بود که اعضای خانواده وزیر از امکانات مسافرتی وزارت راه استفاده میکنند، موضوعی که به گفته ثابتی برخلاف مقررات جاری است. همچنین فاکتور رسمی اقامت یک هتل پنجستاره در کیش به مبلغ حدود ۹۵۶ میلیون تومان منتشر شد. ادعا میشود فاکتورهزینه اقامت را سازمان هواپیمایی کشوری (وابسته به وزارت راه و شهرسازی) پرداخت کرده است. در ادامه ثابتی با اشاره به «تکذیبیه منفعلانه» وزارت راه نوشت که، چون هیچ مدرکی برای رد ادعاهای او ارائه نشده، سند دوم را نیز منتشر کرده است.
سفر شخصی و خانوادگی
در مقابل این ادعاها، وزارت راه و شهرسازی واکنش رسمی نشان داد. رئیس مرکز ارتباطات و سایر مقامهای وزارتخانه تأکید کردند که سفر وزیر راه کاملاً شخصی و خانوادگی بوده و هیچ بودجه یا مأموریتی از سوی وزارت راه در آن دخیل نبوده است. همزمان، خبرگزاری وزارت راه و شهرسازی نیز اعلام کرد تمام هزینههای این سفر از محل درآمدهای شخصی خانوادهها پرداخت شده و در صورت لزوم اسناد مربوطه را در اختیار افکار عمومی یا مراجع ذیصلاح قرار میدهد.
واکنش فضای مجازی
این موضوع با بازتاب گسترده در رسانههای داخلی و فضای مجازی داشت. در شبکههای اجتماعی دو نوع واکنش شکل گرفت. گروهی از کاربران این افشاگری را حقطلبانه دانسته و خواستار شفافیت بیشتر و برخورد با آنچه «ویژهخواری مسئولان» خواندند، شدند. بسیاری از کاربران توییتر آن را مصداق «ویژهخواری» و سوءاستفاده از بیتالمال دانستند و با هشتگهایی مانند ویژهخواری و بیت_المال یا سفر_خانوادگی، به طنز و از دولت انتقاد کردند.
بیشتر بخوانید:چند نکته درباره جنجال خانم وزیر و امیرحسین ثابتی
در مقابل مخالفان، به سفر ۶۳ میلیارد تومانی ثابتی و همراهان به جام جهانی قطر (سال ۱۴۰۲) اشاره کردند و مدعی شدند که او صلاحیت انتقاد از دیگران را ندارد. برخی کاربران با لحن طنز گفتند ثابتی باید درباره هزینه سفر قطر خود توضیح دهد. برخی دیگر با برجسته کردن سفر امیرحسین ثابتی به قطر، صلاحیت او را زیر سوال بردند. به عنوان مثال، سیدمحمد صحفی (معاون وزیر ارشاد دولت هشتم) نوشت که ثابتی به جای پیگیری فسادهای بزرگ کشور، برای سفر کیش وزیر فیلمبرداری کرده و یادش رفته خودش در جام جهانی از بیتالمال استفاده کرده بود. ثابتی علیه مالواجرد، بذرپاش در سایه؟
کاربری نیز ادعای امیرحسین ثابتی را بی اساس دانسته و گفته است که در تاریخهای اعلام شده یعنی ۲۴ تا ۳۰ خرداد، وزیر در کیش نبوده و برای انجام بازدیدهای مختلف به آذربایجان غربی، منطقه آزاد ماکو و … سفر کرده بود. همچنین در روزهای دیگر بنا بر اخبار رسمی وزیر راه در تهران حضور داشته است.
تغییر روند واکنشها
در اوایل انتشار اسناد، بحث در شبکههای اجتماعی بسیار داغ بود؛ در عرض چند ساعت، پستها و هشتگهای مختلف به اشتراک گذاشته شد. بعد از مدتی برخی رسانهها و منابع رسمی به اتهامات واکنش نشان دادند و دقت صحت ادعا را زیر سوال بردند. همین موضع رسانهها باعث شد موج اولیه انتقاد و تمسخر تا حدی فروکش کند. در روزهای اخیر، تمرکز کاربران بیش از موضوع افشاگری به مواضع رسمی و اخبار مرتبط با وزارت راه معطوف شده و هشتگهای مرتبط با #بذرپاش در توییتهای مختلف دیده میشود. برخی از کاربران گمانه زنی میکنند که مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی دولت سیزدهم در ایجاد حواشیهای اخیر نقش دارد اگرچه تایید و تکذیب این گمانهها برای فراز ممکن نیست.
افکار عمومی منتظر است ببیند کدام یک از دو روایت، توان ایستادن در برابر داوری مردم و نهادهای نظارتی را خواهد داشت.
منبع: فرازدیلی
source