حذف گوشت گرم از لیست کالاهای یارانه‌ای

اقتصاد۲۴- گوشت گرم از فهرست کالا‌های اساسی خارج شد. این موضوع را چند روز پیش معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در حضور مسعود پزشکیان اعلام کرد.

ماجرا از این قرار است که گویا به دلیل تفکیک نشدن وظایف میان وزارت جهاد کشاورزی و سازمان برنامه و بودجه، تعیین اقلام تخم‌مرغ نطفه‌دار یا گوشت گرم به وزارت جهاد سپرده نشده و امسال برخی از آنها از فهرست کالا‌های اساسی خارج شده‌اند. این به معنای تخصیص نیافتن ارز برای واردات گوشت گرم است.

حالا سوال این است که این موضوع چقدر بر قیمت گوشت اثر دارد؟ و اصلا آیا حذف گوشت گرم از کالا‌های اساسی اثری بر میزان تولید گوشت در کشور دارد؟

گوشت گرم وارداتی تاثیری بر وضع بازار نداشت

آنطور که مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور می‌گوید این موضوع مورد استقبال تولیدکنندگان داخلی قرار گرفته است.

افشین صدر دادرس گفت: واردات گوشت گرم در سال‌های گذشته تأثیر چندانی بر کاهش قیمت در بازار نداشته، چراکه توزیع محدود به چند استان بوده و فقط صف‌های طولانی خرید ایجاد کرده است.

او گفت: گزارش‌های غیررسمی گویای آن است که بخش زیادی از گوشت گرم وارداتی به دست مردم نمی‌رسد و در بازار‌های دیگر مصرف می‌شود.

دادرس معتقد است که حذف ارز ترجیحی گوشت گرم در راستای حمایت از تولید داخلی است: «چرا باید ارزی زیادی برای واردات گوشتی صرف کنیم که در داخل کشور با کیفیت و قیمت مناسب وجود دارد.»

او گفت: ارزی که برای این گوشت صرف می‌شد زیاد بود، اما در ازای آن حجم گوشت قابل توجهی به کشور وارد نمی‌شد، بنابراین بعید می‌دانم حذف این ارز شوک قیمتی به بازار گوشت وارد کند.

به گفته او «سوداگران واردات فقط منافع خود را می‌بینند و منافع ملی را در نظر نمی‌گیرند.»

او پیشنهاد می‌دهد: «دولت می‌تواند با دادن یارانه و مکانیزم‌های حمایتی به مردم، مصرف‌کنندگان داخلی را به خرید گوشت تولید شده در کشور تشویق کند و تولید داخلی را سر پا نگه دارد.»

دادرس بیان کرد: قرار شده است که جلوی واردات گوشت گرم گرفته شود و به جای آن برای حمایت از اقشار آسیب‌پذیر و مصرف صنعتی، گوشت منجمد وارد شود. پیش از این گوشت گرم در صنایع فرآوری مصرف می‌شد. در حالی که گوشت منجمد پاسخگوی نیاز کارخانه‌های سوسیس و کالباس هست و قیمت نهایی این محصولات را هم کاهش می‌دهد.

مردم کم‌تر گوشت می‌خرند

مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور اعلام کرد: در سال ۱۴۰۳ سرانه مصرف گوشت بر اساس آمار کشتار دام و واردات، برای هر نفر حدود ۸.۴ کیلوگرم بوده است که نسبت به سال ۱۴۰۲ حدود دو دهم افزایش داشته است.

او شرح داد: میزان تولید داخل جوابگو هست و عرضه زیاد است، اما در حال حاضر تقاضا در بازار کم شده است.

دادرس بیان کرد: امسال خشکسالی در کشور بیشتر شده و در عین حال تولید دام در دامداری‌ها زیاد است.

او تاکید کرد: قیمت دام زنده پروار در حال حاضر حدود ۲۸۰ تا ۲۹۰ هزار تومان است در حالی که سال گذشته در همین زمان این قیمت ۳۲۰ هزار تومان بود. این کاهش قیمت به دلیل عرضه زیاد و انباشتگی است و هر چه به سمت شهریور برویم انباشتگی و عرضه بیشتر هم خواهد شد.

او از دولت خواست: دولت باید سریع اقداماتی انجام بدهد تا دامی که روی دست دامدار مانده است را جذب کند و همچنین کمک‌هایی که در زمان خشکسالی لازم است را به دامدار بدهد.


بیشتر بخوانید: کوچ تدریجی مواد غذایی از سفره ایرانی‌ها


گوشت گران می‌شود؟

مدیرعامل اتحادیه مرکزی دام سبک کشور عنوان کرد: نهاده‌ها باید در شش ماهه اول به دست دامدار برسد. همچنین آبیاری سیار در مراتع نیاز است چراکه چشمه‌ها خشک شده‌اند.

دادرس درباره وضعیت خوراک دام بیان کرد: اکنون نهاده تا حدودی وارد می‌شود، اما شرایط آنطور که باید مناسب نیست. با توجه به شرایط خشکسالی آنچه که انتظار داریم هنوز اتفاق نیفتاده است و این در حالی است که اگر نهاده دامی تامین نشود، با افزایش قیمت جو مواجه می‌شویم که آن هم قیمت دام را بالا می‌برد.

او تاکید کرد: خشکسالی باعث آسیب به مراتع کشور شده است و تولید عمده جو هم کم شده است و این عاملی تهدیدکننده برای دامدار است چراکه وقتی نمی‌تواند خوراک را تهیه کند، دام را زودتر از وقتی که به وزن مناسب برسد به بازار می‌دهد.

او اضافه کرد: ماجرا ممکن است تا جایی پیش برود که دامدار به اجبار دام مولد را هم بکشد. در این حالت قاچاق دام گسترش پیدا می‌کند. قاچاقچیان دام را ارزان‌تر می‌خرند و به خارج از کشور می‌فروشند. همه اینها باعث ضرر اقتصادی به دامدار و کشور می‌شود.

او تاکید کرد: در نهایت این سه عامل یعنی قاچاق دام، کشتار زودتر از موعد و کشتار دام مولد باعث افزایش قیمت گوشت می‌شود.

منبع: عصر ایران

source

توسط ecokhabari.ir