جهان اقتصاد: عجیب‌ترین گزاره‌ای که این روزها می توان آن را شنید، خرید خانه توسط نسل جوان بدون کمک خانواده است. برای مثال شنیدن این جمله که یک نفر پس از ۱۰ سال کار کردن، با اتکا به پس انداز خود توانسته خانه ای در تهران بخرد تقریبا محال است که اگر چنین امری ممکن شده است تا حدودی باید به منشا پول حاصله توجهی جدی تر داشت. زیرا خرید خانه در این مدت و حتی در مدت زمانی به مراتب بیشتر نیاز به ارثی گزاف یا معجزه دارد. امروز خرید خانه با حقوق های ۳۰ میلیون تومانی نیز در مدت زمان چند ساله امکان پذیر نیست چه برسد به حقوق مصوب وزارت کار.

صحبت از کاهش قدرت خرید مردم در بازار مسکن است. بازاری که رکود تورمی را تجربه می کند و به این زودی ها از شر این ویروس خانمان سوز رهایی نمی یابد.

سال پر فراز و نشیب ۱۴۰۳ برای مسکن، سال بلاتکلیفی و رکود بود. مسکن تحت تاثیر تحولات گسترده‌ای قرار گرفت که بر روند فعالیت مشاوران املاک تاثیر گذاشت. به دلیل نبود آمار دقیق از مرداد سال گذشته، ارزیابی وضعیت معاملات با دشواری‌هایی همراه است.

این تغییرات نه تنها روند معاملات را کند کرده، بلکه باعث افزایش ابهام در تصمیم‌گیری فعالان بازار شده است. در صورتی که بازارهای موازی همچنان نوسان داشته باشند و برای ساماندهی مسکن برنامه‌ریزی صورت نگیرد، احتمال ادامه رکود در معاملات وجود خواهد داشت.

بازار مسکن همواره نسبت به تحولات سایر بازارهای اقتصادی واکنش نشان داده و نمی‌توان آن را به‌طور مستقل تحلیل کرد. نوسانات در بازارهای موازی مانند ارز و طلا، نقش تعیین‌کننده‌ای در جهت‌گیری قیمت مسکن دارند.

کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که مسکن در ۱۴۰۴ همچنان تحت تاثیر تحولات اقتصادی قرار داشته باشد.

در این میان، مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه گفت: بازار مسکن در مقایسه با سایر بازارهای سرمایه رشد قیمتی کمتری را تجربه کرده است.

وی افزود: به دستور وزیر راه، چالش‌های مسکن حمایتی به‌تدریج و با برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری‌های انجام شده در حال برطرف شدن است. دولت متعهد به انجام تمام تعهدات خود در حوزه مسکن حمایتی است، فارغ از اینکه این پروژه‌ها در چه دوره‌ای آغاز شده باشند.

با این وجود، یاسر عربی، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با اشاره به رکود در حوزه مسکن، گفت: متاسفانه طی سال های گذشته تولید مسکن بر اساس آنچه که در قانون پیش بینی شده و نیاز جامعه بود ساخته نشد و ممکن است سرمایه های مردم به سمت خرید زمین و مسکن برود.

وی افزود: لذا احتمال افزایش قیمت در این حوزه وجود دارد اما پیگیر وضعیت ساخت مسکن با وزرای راه و شهرسازی و مسئولین ذی ربط هستیم تا بتوانیم بازار عرضه و تقاضا را متعادل کنیم و اجازه ندهیم سوداگران وارد این بازار شوند.

در این میان بازار خانه و مسکن نیز مانند سایر عرصه های اقتصادی داخل ایران چشم به مذاکرات ایران و امریکا در عمان خواهد دوخت.

کارشناسان اقتصادی در این باره معتقدند چنانچه مذاکرات به نتیجه مشخص منتهی شود رکود غیرتورمی مسکن در سال جاری بالاخره محقق خواهد شد.

باید توجه داشت که رکود غیرتورمی در بازار مسکن باعث می شود قیمت مسکن حتی در صورت نوسان مثبت در سطحی کمتر از نرخ تورم کلی کشور رشد کند.

به گفته تحلیلگران بازار مسکن، این بازار برای خارج شدن از رکود نیازمند یک دوره غیرتورمی است تا دست مستاجرها که خیلی از کلید خانه ها فاصله گرفته به تدریج به بازار خرید نزدیک شود.

آمارهای چند روز اخیر اعلام شده درباره بازار مسکن و خانه نشان می دهد که قیمت هر مترمربع زیربنای مسکونی در شهر تهران از مرز ۱۰۵ میلیون تومان گذشت و این میانگین رشدی عجیب را با وجود رکود در این سال ها تجربه کرده است هرچند که سرعت رشد آن از سایر بازارها کمتر بوده است.

 

source

توسط ecokhabari.ir