اقتصاد۲۴- بازار سهام اولین هفته پس از نوروز را قرمز آغاز کرد. پایان بورس روز یکشنبه نیز مانند روز گذشته منفی رقم خورد و پول حقیقی از بازار خارج شد. روز یکشنبه با ریزش ۲۱ هزار واحدی شاخص کل به سطح ۲ میلیون و ۷۷۳ هزار واحد رسید و از سوی دیگر شاخص هموزن هم با ریزش اندک خود افت ۰.۱ درصدی را ثبت کرد و شاخص هم وزن در سطح ۸۱۰ هزار واحدی به ثبت رسید، اما در فرابورس تهران شاهد رشد پیوسته این نماگر از شروع سال تاکنون هستیم. در دو روز اخیر بازار بیش از همه ریزش سهمهای گروه فلزات اساسی را تجربه کرد که خود نشان از این است که این گروه تحت تأثیر جنگ تعرفهای ترامپ قرار گرفته است.
وحید نکویی، کارشناس بازار سرمایه درباره اثر اعمال سیاستهای تعرفهای ترامپ بر روندی که بورس ایران در سال جدید داشته است، به اقتصاد ۲۴ گفت: «اتفاقی که نه تنها بورس بلکه بازارهای مالی را تحت تاثیر قرار داده، اثرات تعرفه ترامپ است. ترامپ این سیاست را که در قالب جنگ تجاری شناخته میشود، پیشتر در سال ۲۰۱۸ _ ۲۰۱۹ اجرایی کرد. این اتفاق روی داراییهای مالی اثر خواهد گذاشت، اما ارتباطش به بورس ایران این است که وقتی تعرفه میگذارید و وارد جنگ تجاری میشوید، کشورهای دیگر هم مانند چین، کانادا و اروپا مقابله به مثل میکنند. از این رو تقاضا برای تولید و صادرات میان این کشورها کاهش پیدا میکند و اثر منفی روی کامودیتیها میگذارد. زمانی که تقاضا برای کامودیتیها کم میشود، قیمت آن هم بالتبع کاهش پیدا میکند.»
وی ادامه داد: «بسیاری از صنایع بورس ما هم مرتبط به کامودیتیهاست؛ بنابراین این نظام تعرفهای باعث شد که قیمت کامودیتیها، همانطور که در چند روز اخیر هم مشاهده کردیم، کاهش پیدا کند. این امر منجر میشود که بازار ما واکنش منفی نشان دهد. علیرغم اینکه چندی پیش ترامپ ادعا کرد که ایران حتی تمایل به مذاکره مستقیم دارد، اما باز هم جو منفی تعرفهها چیره شد. در مجموع این سردرگمی ناشی از ریسکهای سیستماتیک باعث فرار پول میشود. تا زمانی که این ریسکها کاهش پیدا نکند، تقاضا به سمت بازار سرمایه نخواهد رفت. باورم براین است که فعلا بحث تعرفهها و مشخص شدن وضعیت سیاسی برای معاملهگران اهمیت دارد.»
نکویی همچنین درباره اثر جنگ تعرفهها بر طلا بیان کرد: «از آنجایی که این نظام تعرفه گذاری باعث رکود و تورم میشود، این کالاها با قیمت بالاتر به دست مصرفکننده میرسد. کما اینکه از امروز آمریکاییهایی که مخالف ترامپ هستند برای اعتراض به خیابانها آمدند و میگویند تعرفهها باعث تورم میشود. از این رو بانک مرکزی نرخ بهره را کاهش خواهد داد.»
این کارشناس بازار سرمایه درباره علت اثر مثبت تعرفهها بر بازار طلا افزود: «به دلیل اینکه جنگ تعرفهها یک نوع بیثباتی است، تمایل برای خرید طلا افزایش پیدا میکند و اثرش برای طلا مثبت است. اما برای سهام آمریکا تاثیر منفی گذاشت؛ چراکه شرکتها باید تعرفه دهند و سودشان کمتر میشود. کما اینکه در دو روز اخیر هم ریزش سنگینی در بورس آمریکا رخ داد.»
بیشتر بخوانید: ۴ فاکتور رشد بورس در سال ۱۴۰۴ / آیا بازار سهام از طلا و ارز عقب میماند؟
وی در واکنش به اینکه برخی ورود سرمایه حقیقی به سمت موقعیتهای سهامی که در معاملات روز شنبه رخ داد را نشان شکلگیری روند صعودی میدانند، به اقتصاد ۲۴ گفت: «به هر حال بورس ما چند سالی زمین خورده است؛ ولی به نظر من تا مشخص شدن ریسکهای سیستماتیک نمیتوانیم بگوییم روند صعودی پر قدرتی در بورس ما شکل خواهد گرفت.»
نکویی درباره آسیب ریسکهای سیاسی به بازار سهام عنوان کرد: «همه اینها بیثباتی است و باعث میشود دارایی به سمت بازار ریسکپذیر نرود. اساسا سهم یعنی شرکت بتواند سودساز باشد و شما بتوانید مشارکت کنید. وقتی وضعیت تا این حد آشفته است، دارایی به سمت بازارهای امن مانند صندوقها و طلا میرود.»
این کارشناس بازار سهام در پیشبینی خود از روند این بازار در هفته جاری مطرح کرد: «فردا جلسه مهم نتانیاهو با ترامپ است که باتوجه به جلسه قبلی احتمال میدهم مواضع تندتری گرفته شود. به نظرم میآید بازار منفی باشد و حرکت صعودی خاصی رخ ندهد؛ مگر اینکه خبرهای مثبتی از مذاکرات غیر مستقیم عمان مخابره شود که ممکن است جو را برگرداند ولی بعید میدانم چنین اتفاقی رخ دهد.»
source