اقتصاد۲۴– افزایش آلودگی هوا و چالشهای زیستمحیطی و نیاز به منابع انرژی پایدار موجب توسعه و بهرهبرداری از سوختهای تجدیدپذیر نظیر بیواتانول شده که نقشی کلیدی در کاهش آلایندههای زیستمحیطی و وابستگی به سوختهای فسیلی ایفا میکنند. بیواتانول به عنوان یک جایگزین پایدار برای سوختهای فسیلی، علاوه بر افزایش کیفیت بنزین و کاهش آلایندهها، میتواند در کاهش وابستگی به منابع نفتی و گازی نیز مؤثر باشد.
با توجه به اهمیت این موضوع نخستین زیستپالایشگاه تولید بیواتانول سوختی و کنجاله تخمیری خوراک دام از ذرت و ضایعات غلات در استان کرمانشاه بهعنوان یکی از پروژههای راهبردی کشور با سرمایهگذاری و حمایت سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) راهاندازی شده است. حمایت ایدرو از این پروژه نهتنها به تأمین سرمایه اولیه کمک کرده، بلکه مسیر را برای ورود سرمایهگذاران بخش خصوصی هموار کرده است. این پالایشگاه با استفاده از فناوریهای پیشرفته، تولید بیواتانول را به عنوان یک افزودنی سالم و پایدار برای بنزین دنبال میکند و گامی مهم در جهت کاهش وابستگی به ترکیبات شیمیایی مضر و ارتقای استانداردهای زیستمحیطی کشور به شمار میرود.
پیشگامی ایدرو برای سرمایهگذاری در راستای تولید سوخت سبز
سعید جعفری، معاون نوسازی و اجرای طرحهای صنعتی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) در مورد جزئیات پروژه زیستپالایشگاه تولید بیواتانول سوختی و کنجاله تخمیری خوراک دام از ذرت و ضایعات غلات در “شرکت گسترش سوخت سبز زاگرس” و برنامههای آینده این پروژه، گفت: یکی از مصوبات سفر رهبر معظم انقلاب به استان کرمانشاه، ایجاد زیرساختی برای تولید سوخت سبز در کشور بود.
وی ادامه داد: متولی اجرای این طرح صنعتی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) هستند که به عنوان بزرگترین و قدیمیترین سازمان توسعه کشور در این حوزه فعالیت میکنند.
معاون نوسازی و اجرای طرحهای صنعتی ایدرو افزود: این طرح از سالهای گذشته آغاز شده و با توجه به رویکرد اقتصادی کشور که به سوی خصوصیسازی و تسهیل در اجرای سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی حرکت میکند، تصمیم بر این شد که از سرمایههای عمومی و بخش خصوصی برای اجرای طرح استفاده شود. در نتیجه، در آبان ماه سال گذشته فراخوان جذب سرمایه برگزار و نزدیک به ۲.۰۰۰ میلیارد تومان جذب شد. همچنین، در سال جاری نیز یک فراخوان دیگر صورت گرفت که منجر به ۱,۶۰۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری جدید شد. در مجموع، تاکنون حدود ۳,۶۰۰ میلیارد تومان سرمایه برای این پروژه تأمین شده است.
افزایش ظرفیت تولید در شرکت گسترش سوخت سبز زاگرس
معاون نوسازی و اجرای طرحهای صنعتی ایدرو در ادامه به پیشرفت فیزیکی طرح اشاره کرد و گفت: براساس برنامهریزیهای انجامشده، پیشرفت فیزیکی طرح کرمانشاه نزدیک به بهرهبرداری است. از خرداد ماه امسال، فرآیند نصب و راهاندازی ماشینآلات و بهرهبرداری آزمایشی آغاز شده و اکنون در مرحله افزایش ظرفیت و بهرهبرداری صنعتی قرار دارد.
جعفری همچنین به برنامههای آینده این شرکت اشاره کرد و افزود: در حال حاضر، ما توانستهایم به بهرهبرداری تا ۵۰ درصد ظرفیت برسیم و امیدواریم تا یکی دو ماه آینده این میزان به ۱۰۰ درصد برسد. در همین زمان، پیمانکاران ساخت و نصب در حال تحویل ماشینآلات هستند و پس از آن، کارخانه بهطور کامل تحت مدیریت شرکت برای بهرهبرداری قرار خواهد گرفت.
وی در مورد طرحهای دیگر شرکت سوخت سبز زاگرس گفت: این شرکت دو طرح دارد. یکی طرحی که در کرمانشاه به بهرهبرداری رسیده و دیگری طرحی در شهرستان باشت در استان کهگیلویه و بویراحمد است. پیشرفت فیزیکی طرح باشت حدود ۳۴ تا ۳۵ درصد است و پیشبینی میشود اوایل سال ۱۴۰۵ به بهرهبرداری برسد.
تلاش بیوقفه ایدرو برای افزایش کیفیت بنزین
معاون نوسازی و اجرای طرحهای صنعتی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) با بیان اینکه امیدواریم پایان سال ۱۴۰۴ این طرح به پیشرفت بالای ۸۰ تا ۹۰ درصد برسد، گفت: این طرح تا سال ۱۴۰۵ بهطور کامل به بهرهبرداری خواهد رسید.
جعفری با اشاره به خوراک کارخانه گسترش سوخت سبز زاگرس، گفت: خوراک اصلی تولید سوخت سبز در این شرکت ذرت است که به عنوان خوراک دام وارد کشور یا در داخل تولید میشود. این کارخانه میتواند از غلاتی که میزان نشاسته مناسبی دارند، برای تولید الکل استفاده کند. میزان خوراک ذرت سالانه حدود ۲۷۰ هزار تن است و تولید سالانه کارخانه شامل ۶۶ میلیون لیتر الکل (بیاتانول) و ۶۶ هزار تن دیجیاس (خوراک دام غنیشده) است.
وی در خصوص فرآیند تولید الکل توضیح داد: ذرت ابتدا آسیاب و آرد میشود و سپس آنزیمهایی به آن اضافه میشود تا مولکولهای نشاسته شکسته و به قند تبدیل شوند. این قندها در فرآیند تخمیر به الکل تبدیل میشوند. ویژگی این طرح این است که الکل تولیدی آن بالای ۹۹.۸ درصد خلوص دارد و بدون آب است که امکان اختلاط با بنزین را دارد.
تولید شرکت سوخت سبز زاگرس روزانه به ۲۰۰ هزار لیتر رسید
معاون نوسازی و اجرای طرحهای صنعتی ایدرو افزود: سوخت سبز تولیدی این شرکت به عنوان مکمل سوخت استفاده میشود و میتواند جایگزین مواد مضر محیط زیست شود. این سوخت علاوه بر افزایش اکتان بنزین، به دلیل منشأ گیاهی خود هیچگونه آثار زیانباری برای محیط زیست و سلامت انسان ندارد.
جعفری با اشاره به نیاز کشور به تولید سوخت سبز گفت: تولید روزانه این کارخانه حدود ۲۰۰ هزار لیتر است، در حالی که نیاز کشور به اتانول برای اختلاط با بنزین برای تامین سوخت سبز مورد نیاز کشور، چندین برابر این میزان تولید است؛ بنابراین نیاز به ایجاد چندین کارخانه مشابه داریم.
وی تاکید کرد: تلاش میکنیم تا با بهرهبرداری کامل از این طرحها و توسعه طرحهای جدید، به تامین نیازهای کشور در حوزه سوخت سبز کمک کرده و به سمت تولید انرژی پاک و پایدار حرکت کنیم.
آغاز طرح آزمایشی توزیع بیواتانول در جایگاههای سوخت
معاون نوسازی و اجرای طرحهای صنعتی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران با بیان اینکه با توسعه این صنعت و گسترش تولید سوختهای زیستی، میتوان علاوه بر کاهش آلودگیهای زیستمحیطی، وابستگی به سوختهای فسیلی را کاهش داد، گفت: این پروژه یک طرح ملی و استراتژیک محسوب میشود که علاوه بر تأمین سوخت سبز، بازدهی اقتصادی بالایی دارد. نرخ سودآوری این طرح بیش از ۳۰ درصد است و سرمایهگذاران میتوانند طی حدود سه سال، بازگشت سرمایه خود را تجربه کنند. با این حال، احداث هر واحد تولیدی مشابه، نیازمند ۶۰ تا ۷۰ میلیون دلار سرمایهگذاری است.
جعفری با اشاره به آغاز آزمایش و اجرای مرحلهای توزیع بیواتانول در جایگاههای سوخت، گفت: فرایند توزیع بیواتانول بهصورت مرحلهبهمرحله در حال انجام است و در حال حاضر، این طرح بهصورت آزمایشی در کرمانشاه اجرا شده تا بررسیهای میدانی لازم تکمیل شود. پس از این مرحله، جلساتی با شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی برگزار شده و برنامهریزی برای توسعه تدریجی این فرآیند انجام شده است.
تکیه بر استفاده از دانش بومی در کارخانه گسترش سوخت سبز زاگرس
محمدرضا حاجی عموشا، مدیر کارخانه سوخت سبز زاگرس از برنامهریزی این مجموعه برای دستیابی به بیش از ۹۰ درصد ظرفیت اسمی تا پایان سال خبر داد و گفت: در فرایندهای تولید، ذخیرهسازی و مدیریت منابع این کارخانه از ظرفیت متخصصان داخلی استفاده شده است.
وی با بیان اینکه مدیریت بهینه منابع و تلفیق فناوریهای پیشرفته با تخصص داخلی، الگویی موفق از توسعه پایدار در صنعت کشور محسوب میشود، در مورد عملکرد و فعالیتهای این شرکت، گفت: این کارخانه یکی از قطبهای صنعتی کشور در حوزه تولید و فرآوری غلات است و هماکنون با ۶۵ تا ۷۰ درصد ظرفیت اسمی در حال فعالیت است.
افزایش ظرفیت تولید سوخت سبز به بالای ۹۰ درصد
مدیر کارخانه گسترش سوخت سبز زاگرس با بیان اینکه برنامه ما این است که تا بهمنماه ظرفیت تولید را به بالای ۹۰ درصد برسانیم، گفت: این کارخانه با توان تخلیه و بارگیری ۱۰۰ تن در ساعت و ظرفیت ذخیرهسازی ۳۰ هزار تن غله، قادر است مواد اولیه مورد نیاز کارخانه را برای دو ماه تولید مداوم تأمین کند. این دستاوردها نشاندهنده تلاش بیوقفه تیم مدیریتی و عملیاتی کارخانه است که نه تنها به افزایش بهرهوری صنعتی کمک کرده، بلکه نقش کلیدی در تأمین نیازهای بخشهای صنعتی و کشاورزی ایفا میکند.
تعهد به تأمین مواد اولیه و ارتقای کیفیت
مدیر کارخانه شرکت گسترش سوخت سبز زاگرس در مورد تأمین مواد اولیه این شرکت، گفت: بخش عمده مواد اولیه از داخل کشور تأمین میشود. تیمهای ما به طور مستمر در حال نظارت و آزمایش مواد اولیه هستند تا بالاترین استانداردهای کیفی را در تولید رعایت کنیم.
حاجیعموشا، شبهه ورود ذرت آلوده را به طور کل تکذیب کرد و گفت: نمونهبرداری از مواد اولیه در دو سطح انجام میشود؛ آزمایشهای کوتاهمدت که شامل بررسی چشمی، دانهبندی، رطوبت و نبود آفات است و آزمایشهای بلندمدت که میزان نشاسته و شرایط میکروبی را مورد بررسی قرار میدهند؛ بنابراین ذرت مورد استفاده در این کارخانه کاملا سالم است.
وی با بیان اینکه هدف این شرکت، تکیه بر دانش بومی و توسعه ظرفیتهای تولید و تأمین نیازهای داخلی کشور است، خاطرنشان کرد: تلاش میکنیم حضور پررنگتری در بازارهای منطقهای داشته باشیم. ارتقای بهرهوری و توسعه زیرساختهای پایدار، مسیر ما برای دستیابی به این اهداف است.
source