فصل اقتصاد – نگاهی به معاهده 20ساله ایران و روسیه نشان میدهد؛ در حوزه اقتصادی موضوعاتی از جمله توسعه کریدور شمال ـ جنوب و پرداختهای دوجانبه با ارزهای ملی مورد توجه قرار گرفته است.
به گزارش فصل اقتصاد، 28 دی 1403، «معاهده مشارکت جامع راهبردی» میان جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه توسط رؤسای جمهور دو کشور، مسعود پزشکیان و ولادیمیر پوتین، در مسکو به امضا رسید.
این معاهده 20ساله با هدف تقویت همکاریهای دوجانبه در زمینههای مختلف از جمله تجارت، دفاع، انرژی، علم، آموزش و فرهنگ تنظیم شده است.
جزئیات معاهده 20ساله ایران و روسیه در حوزه اقتصادی
مهمترین نکات اقتصادی معاهده 20ساله ایران و روسیه بهشرح زیر است:
1 ـ تسهیل سرمایهگذاریهای مشترک : توسعه همکاری تجاری و صنعتی ـ تسهیل سازوکارهای تجارت و تأمین مالی زیرساختها ـ سرمایهگذاری مشترک در کشورهای ثالث.
ماده 18 این معاهده تصریح دارد: طرفهای متعاهد به توسعه همکاریهای تجاری، اقتصادی و صنعتی، ایجاد مزیتهای اقتصادی متقابل از جمله سرمایهگذاریهای مشترک، تأمین مالی زیرساختها، تسهیل سازوکارهای تجارت و کسبوکار، همکاری در امور بانکی، ترویج و تأمین متقابل کالا، کار، خدمات، اطلاعات و محصولات فعالیتهای فکری از جمله حقوق انحصاری مربوطه، مساعدت خواهند داشت.
2 ـ پرداختهای دوجانبه با ارزهای ملی : گذار به پرداختهای دوجانبه به ارزهای ملی ـ ایجاد زیرساختهای مالی مستقل از دولتهای ثالث.
بر اساس ماده 20 این معاهده، باهدف افزایش حجم تجارت متقابل، طرفهای متعاهد شرایطی برای توسعه همکاری بین ﻣﺆسسات اعتباری طرفهای متعاهد با درنظرگرفتن اسناد حقوقی بینالمللی در زمینه مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم، که طرفهای متعاهد عضو آنها هستند، استفاده از ابزارهای مختلف ﺗﺄمین مالی تجارت، توسعه پروژههای حمایت مشترک از صادرات متقابل، افزایش ظرفیت سرمایهگذاری، گسترش سرمایهگذاریهای متقابل بین اشخاص حقیقی، شرکتهای دولتی و خصوصی را فراهم خواهند ساخت و از حمایت مقتضی از سرمایهگذاریهای متقابل اطمینان حاصل خواهند کرد.
3 ـ توسعه همکاری حملونقل : بهبود زیرساختهای حملونقل جادهای، ریلی، دریایی و هوایی ـ مشارکت در کریدور شمال ت جنوب برای تقویت ترانزیت منطقهای.
بر مبنای ماده 21، طرفهای متعاهد با درنظرگرفتن تواناییها و ظرفیتهای خود از همکاری نزدیک در زمینه حملونقل حمایت خواهند کرد و تمایل خود را برای توسعه همهجانبه شراکت در حوزه حملونقل بر مبنای سودمندی متقابل تأیید خواهند کرد.
4 ـ همکاری در حوزه انرژی : توسعه پروژههای نفت و گاز و انرژیهای تجدیدپذیر ـ سرمایهگذاری در توسعه میادین نفت و گاز ـ حمایت از سیاستهای بینالمللی انرژی.
ماده 22 این معاهده به همکاری در حوزه انرژی اختصاص دارد؛ برایناساس طرفهای متعاهد همکاری در حوزه نفت و گاز را بر اساس اصول برابری و سودمندی متقابل گسترش خواهند داد و اقداماتی را برای افزایش امنیت انرژی طرفهای متعاهد از طریق استفاده بهینه از منابع سوخت و انرژی اتخاذ خواهند کرد.
نقش محوری ایران در انتقال گاز روسیه به هند
5 ـ ایجاد کریدور تسهیلشده گمرکی : بهبود فرآیندهای گمرکی و شناسایی فعالان اقتصادی مجاز.
بر اساس ماده 25، طرفهای متعاهد همکاری گمرکی از جمله اجرای پروژههای ایجاد یک کریدور تسهیلشده گمرکی، شناسایی متقابل برنامههای فعالان اقتصادی مجاز بهمنظور تشویق به ایجاد زنجیرههای امن تأمین کالا، سازماندهی همکاریهای اداری و تبادل اطلاعات گمرکی بین نهادهای گمرکی خود را انجام خواهند داد.
6 ـ افزایش همکاری کشاورزی : توسعه تجارت محصولات کشاورزی و دامپزشکی ـ رعایت استانداردهای بهداشتی و قرنطینهای در تبادل محصولات.
بر اساس ماده 24، طرفهای متعاهد همکاریها را در زمینههای کشاورزی، شیلات، دامپزشکی، حفاظت و قرنطینه گیاهان و تولید بذر بهمنظور افزایش تجارت و دسترسی متقابل محصولات کشاورزی به بازارهای طرفهای متعاهد و بازارهای دولتهای ثالث توسعه خواهند داد.
7 ـ گسترش روابط اقتصادی بیناستانی : برقراری ارتباط مستقیم بین استانهای ایران و روسیه برای آشنایی با ظرفیتهای اقتصادی.
بر اساس ماده 16 این قرارداد راهبردی، طرفهای متعاهد همکاری بیناستانی را با عنایت به اهمیت ویژه آن برای گسترش ابعاد کامل روابط دوجانبه، توسعه خواهند داد؛ برایناساس طرفهای متعاهد شرایط مساعدی را برای برقراری روابط مستقیم بین استانهای ایرانی و روسی ایجاد خواهند کرد و آشنایی متقابل از ظرفیتهای اقتصادی و سرمایهگذاری آنها از جمله از طریق برگزاری سفرهای تجاری، گردهماییها، نمایشگاهها، بازارچهها و سایر رویدادهای مشترک بیناستانی را تسهیل خواهند کرد.
8 ـ توسعه صنعت گردشگری و محیط زیست : ترویج میراث فرهنگی و گردشگری مشترک ـ همکاری در زمینه حفاظت از منابع طبیعی و مدیریت منابع آبی.
ماده 35 این معاهده به توسعه روابط گردشگری اختصاص دارد که بر اساس آن طرفﻫﺎی متعاهد از همکاریهای گسترده در بخشهای دولتی و خصوصی در زمینههای ترویج میراث فرهنگی، گردشگری، هنرها و صنایع دستی بهمنظور افزایش آگاهی مردم نسبت به غنای اجتماعی ـ فرهنگی و جاذبههای مختلف گردشگری جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه حمایت و ارتباط مستقیم میان سازمانهای گردشگری خود را ترغیب خواهند کرد.
بهصورت کلی این معاهده با هدف تقویت روابط اقتصادی و کاهش وابستگی به کشورهای ثالث طراحی شده است و بسترهای توسعه روابط اقتصادی و تجاری میان ایران و روسیه را فراهم میکند.
انتهای پیام/+
source