به گزارش خبرنگار مهر، اقتصاد ایران در سال‌های اخیر با پدیده رشد بدون اشتغال در بخش صنعت مواجه بوده و این نگرانی را به وجود آورده است که تداوم این پدیده به تشدید معضل بیکاری، به‌ویژه برای فارغ‌التحصیلان دانشگاهی، منجر شود.

۸ میلیون شاغل صنعتی

بررسی‌ها از آخرین وضعیت اشتغال در بخش صنعت کشور حکایت از آن دارد که در پاییز سال جاری ۸ میلیون و ۳۷۵ هزار و ۴۴۷ نفر در این بخش مشغول به کار بوده اند که یعنی ۳۳.۵ درصد از کل اشتغال کشور مختص بخش صنعت بوده است.

تعداد شاغلان صنعتی در نقاط شهری ۶ میلیون و ۵۹۰ هزار و ۲۷۷ نفر و در نقاط روستایی یک میلیون و ۷۸۵ هزار و ۱۶۹ نفر بوده است. نکته قابل توجه آنکه تعداد شاغلان صنعتی نقاط شهری و روستایی نسبت به پاییز سال قبل به ترتیب با کاهش ۳۷ هزار و ۷۱ نفر و ۵۴ هزار و ۹۲۰ نفری (۰.۷ درصد) مواجه شده است.

همچنین بررسی‌ها نشان می‌دهد که تعداد شاغلان صنعتی مرد ۷ میلیون و ۹۶ هزار و ۵۱۵ نفر و تعداد شاغلان صنعتی زن ۹۳۲ هزار و ۷۹۸ نفر بوده است که البته از نظر رشد، تعداد شاغلان صنعتی زن بیشتر از مرد بوده است؛ به این ترتیب در تابستان سال جاری برای ۲۴ هزار و ۸۴۱ مرد و برای ۹۷ هزار و ۷۲ زن شغل صنعتی ایجاد شده است.

وضعیت اشتغال صنعتی در پاییز ۱۴۰۳
تعداد کل شاغلان صنعتی ۸ میلیون و ۳۷۵ هزار و ۴۴۷ نفر
شاغلان نقاط شهری ۶ میلیون و ۵۹۰ هزار و ۲۷۷ نفر
شاغلان نقاط روستایی یک میلیون و ۷۸۵ هزار و ۱۶۹ نفر

با توجه به اینکه در پاییز سال قبل شاغلان در بخش صنعت ۸ میلیون و ۴۶۷ هزار و ۴۳۶ نفر بودند و امسال ۹۱ هزار و ۹۸۹ نفر از آنها کم شده، به نظر می‌رسد قطع برق و گاز واحدهای صنعتی منجر به تعدیل نیرو در واحدهای شده و در نهایت تعداد شاغلان در بخش صنعت را با افت مواجه کرده است.

نکته‌ای که باید به آن توجه شود این است که صنایع خرد نقش قابل‌توجهی در اشتغال مستقیم صنعتی دارند و کاهش اشتغال این صنایع به کاهش کل اشتغال صنعت دامن می‌زند؛ بنابراین دولت به صورت جدی باید برای این بخش برنامه ریزی کند.

وضعیت اشتغال صنعتی طی ۶ سال گذشته

بر اساس این گزارش، بررسی وضعیت سهم بخش صنعت از تعداد شاغلین کل کشور طی بازه زمانی ۱۳۹۵-۱۴۰۱ نشان می‌دهد که کمترین رقم مربوط به سال ۹۵ با ۳۱.۹ درصد و بیشترین رقم نیز مربوط به پاییز سال ۱۴۰ با ۳۴.۷ درصد بوده است.

بر این مبنا سهم بخش صنعت از تعداد شاغلین کل در سال ۹۵ حدود ۳۱.۹ درصد بوده که در سال ۹۶ با اندکی رشد به ۳۲ درصد رسید و در سال‌های ۹۷ و ۹۸ نیز در همین نرخ باقی ماند.

سهم صنعت از کل اشتغال کشور
سال ۹۵ ۳۱.۹ درصد
سال ۹۶ ۳۲ درصد
سال ۹۷ ۳۲ درصد
سال ۹۸ ۳۲ درصد
سال ۹۹ ۳۳.۳ درصد
سال ۱۴۰۰ ۳۴.۷ درصد
سال ۱۴۰۱ ۳۳.۶ درصد
سال ۱۴۰۲ ۳۴.۹ درصد
پاییز سال ۱۴۰۳ ۳۳.۵ درصد

از ابتدای سال ۹۹ نیز که همزمان با شیوع ویروس کرونا شد و به تبعیت از آن بخش خدمات دچار صدمات زیادی شد، نقش این بخش از بازار کار کشور کاهش و در نتیجه سهم بخش صنعت از تعداد شاغلین کل کشور افزایش یافت و به ۳۳.۳ درصد رسید و جای بخش خدمات را پر کرد.

این روند تا پاییز سال ۱۴۰۰ نیز ادامه یافت و این سهم به ۳۴.۷ درصد هم رسید، این عدد بالاترین سهم بخش صنعت از تعداد شاغلین کل در چند سال گذشته محسوب می‌شد.

پس از پاییز سال ۱۴۰۰ این سهم رو به کاهش بود و در سال ۱۴۰۱ به ۳۳.۶ درصد رسید، اما مجدد در سال ۱۴۰۲ روند افزایشی شد و به ۳۴.۹ درصد رسید.

source

توسط ecokhabari.ir