سناریوهای پیش روی بورس

اقتصاد۲۴- بورس تهران برای دومین روز متوالی در هفته جاری قرمزپوش شد. در پایان معاملات دومین روز هفته، شاخص کل بورس تهران با افتی ۱.۸۴ درصدی به ۲ میلیون و ۸۵۷ هزار واحد رسید که این میزان بیشترین سقوط روزانه بورس از ۱۳ مرداد تاکنون بوده است. روز یکشنبه همچنین بیش از ۲۴۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شد، رقمی که از ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۲ تا به امروز بی‌سابقه بوده است، اتفاقی که می‌تواند نشانگر ترس سرمایه‌گذاران از روند معاملاتی روز‌های آینده بازار سرمایه باشد.

وحید نکویی، تحلیلگر بازار سهام در تحلیل خود از روند هفته جاری بورس به اقتصاد ۲۴ گفت: «انتظار داشتم که در نیمه دوم معاملات، بازار حمایت شود و خریدار بیشتری داشته باشد، چراکه بورس در هجدهم دی ماه با یک کندل خوب سطح مقاومتی ۲ میلیون و ۸۷۴ هزار واحد را شکاند. از این رو توقع این بود که بازار پولبک بزند و دوباره جان تازه بگیرد ولی کندل روز یکشنبه بازار محکم‌تر از انتظاری بود که داشتیم چراکه خبر منفی خاصی هم منتشر نشد.»

وی ادامه داد: «در دو کندلی که بازار در دو روز اخیر خورد، پولبک به سطح ۲ میلیون و ۸۷۴ هزار واحد بود. این دو منطق چندان دور از انتظار نبود چراکه وقتی یک قله‌ای شکسته می‌شود معمولا یک پولبک به آن می‌خورد و بعد دوباره شروع می‌کند؛ بنابراین پولبک غیرطبیعی نبود؛ هرچند ما انتظار داشتیم در نیمه دوم بازار، برای اینکه این پولبک تکمیل شود، دست‌کم حجم عرضه جمع شود که این امر محقق نشد.»

سناریو‌های پیش روی بورس

این کارشناس بازار سهام درباره سناریو‌های پیش روی بازار بیان کرد: «از نگاه عرضه‌کننده دو سناریو وجود دارد. یک سناریو این است که بازار وارد فضای اصلاحی شود؛ یعنی از آبان ماه که شاخص در محدوده ۲ میلیون واحد بود تا امروز شاخص کل چیزی در حدود ۴۷ درصد بالا آمده است. سناریوی دیگر این است که بازار کمی اصلاح کند که این اصلاح بیشتر زمانی است چراکه باتوجه به تغییرات بنیادینی که در بازار رخ داده است، مخصوصا افزایش قیمت دلار، بعید است که به سوی اصلاح قیمتی برود. از این رو اگر روز دوشنبه نیز همچنان خروج زیاد پول را داشته باشیم، بازار وارد فاز اصلاحی می‌شود.»

سناریوهای پیش روی بورس

نکویی ضمن تاکید بر اینکه این اصلاح از جنس اصلاح زمانی است، ادامه داد: «اگر هم اصلاح قیمتی داشته باشیم، بازار نهایتا ۱۰ تا ۱۵ درصد ریزش خواهد داشت. اگر در معاملات روز دوشنبه، در محدوده ۲ میلیون و ۸۶۰ هزار واحد خریدار روانه شود، ممکن است بازار سناریو استراحت زمانی را لغو کند. به نظر می‌رسد دوشنبه اهمیت خاص خود را دارد و بازار در نقطه مهمی قرار گرفته که اصلاح قیمتی هم بعید است، چراکه پیش‌برنده‌های بازار مانند نرخ ارز که تاثیر زیادی در فروش و سودآوری شرکت‌ها دارند، بازار را تحت تاثیر قرار می‌دهند. ضمن اینکه گزارش پاییز شرکت‌ها را هم داریم که سرمایه‌گذاران باید به این گزارش توجه کنند.»


بیشتر بخوانید: این سه عامل مانع عبور شاخص کل بورس از ۳ میلیون واحد می‌شوند/ بازار سهام نیاز به استراحت دارد


این کارشناس بورس افزود: «اگر بازار اصلاح زمانی داشته باشد، اولین نقطه‌ای که می‌تواند اصلاح کند، سقف قبلی بازار در اردیبهشت ۱۴۰۲ است که عددش ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد است. سرمایه گذاران باید ببینند سناریو اصلاح تایید می‌شود یا خیر.»

روی کار آمدن ترامپ چه تبعاتی برای بازار سرمایه ایران دارد؟

نکویی در پاسخ به این پرسش که واکنش بورس در روز دوم بهمن ماه که ترامپ به صورت رسمی آغاز به کار می‌کند، چه خواهد بود؟ به اقتصاد ۲۴ گفت: «نه فقط سایت‌های تحلیلی ایرانی بلکه دیگر سایت‌های دنیا را که بررسی کنید، این مسئله برایشان قابل پیش‌بینی نیست. حتی هفته گذشته یک خبرنگار به صورت مستقیم از ترامپ درباره رویکردش در قبال ایران طرح پرسش کرد که او نخواست آن را فاش کند. از این رو در فضای غیرقابل پیش‌بینی بودن ترامپ، مردم هم نقد را می‌چسبند و به همین دلیل هم قیمت دلار افزایش پیدا کرده است.»

این کارشناس بازار سهام ادامه داد: «نقد این است که ترامپ افرادی برای کابینه‌اش انتخاب کرده است که احتمالا برای فروش نفت ما محدودیت ایجاد کند. به دنبال آن ارز کمتری نصیب دولت می‌شود، کنترل کمتری بر بازار دلار خواهد داشت و نرخ ارز افزایش پیدا می‌کند. کما اینکه دولت پزشکیان نیز تلاش کرد با پمپاژ خبر‌هایی مانند در دستور کار قرار گرفتن مسئله FATF و مذاکره با اروپا، قیمت دلار را کنترل کنند، اما اثری نداشت.»

source

توسط ecokhabari.ir