به گزارش آوای اقتصاد رئیس‌جمهوری در ادامه میهمان مردم زابل است و نشستی به‌منظور بررسی مسائل شمال استان با حضور مسئولان محلی خواهد داشت.بندر چابهار، شهرستان کنارک و منطقه دشتیاری که در نوار ساحلی مکران قرار دارند از مناطقی هستند که امروز و در اولین روز سفر مورد بازدید رئیس‌جمهوری و اعضای هیأت دولت قرار می‌گیرند.

مکران؛ محور اقتصاد دریا محور
این روزها و از زبان مسئولان دولت چهاردهم درباره اهمیت سواحل مکران و برنامه‌های دولت برای توسعه این مناطق بیشتر از گذشته می‌شنویم. سواحل مکران با موقعیت راهبردی و ظرفیت‌های تجاری، گردشگری، کشاورزی، شیلاتی و متصل به آب‌های آزاد اقیانوس هند، سرزمینی سرشار از ظرفیت برای توسعه و رونق اشتغال و تولید در این خطه از ایران اسلامی است.
سواحل یک هزار کیلومتری مکران از ساحل گواتر و پسابندر شهرستان دشتیاری نقطه صفر مرزی ایران و پاکستان آغاز و در مناطق ساحلی چابهار، کنارک و زرآباد امتداد می‌یابد و درادامه به رأس الکوه در غرب جاسک و حد میناب هرمزگان می‌رسد.
این منطقه در حاشیه دریای عمان قرار دارد و به‌دلیل موقعیت استراتژیک، تاریخی و طبیعی خود، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
این موقعیت ویژه باعث شده مکران در فهرست گزینه‌های پایتختی ایران قرار بگیرد. سواحل مکران، با دارا بودن ظرفیت‌های اقتصادی، جغرافیایی و امنیتی برجسته، نقش مهمی در آینده توسعه ایران خواهند داشت. اگرچه انتقال پایتخت ایران به این منطقه نیازمند مطالعات دقیق و زمان‌بندی مناسبی است، اما نمی‌توان از پتانسیل‌های این منطقه برای تحول در عرصه‌های مختلف غافل شد. سواحل مکران می‌توانند به یکی از کانون‌های اصلی اقتصادی، تجاری و حتی سیاسی ایران تبدیل شوند و در نهایت به رشد و توسعه پایدار کشور کمک کنند.
قطب کشاورزی گرمسیری
شرایط مساعد طبیعی برای فعالیت‌های زراعی و باغداری در تمام فصول سال در جای جای سیستان و بلوچستان و بویژه سواحل مکران و امکان کشت نباتات گرمسیری با ارزش افزوده بالا، منابع صید فراوان در دریای عمان، پرورش آبزیان بویژه ماهی و میگو در نواحی ساحلی و آبگیرهای داخلی، امکان توسعه قابلیت‌های دامداری و دامپروری و استفاده از منابع سطحی مهار نشده، قسمتی از قابلیت‌های بخش کشاورزی سیستان و بلوچستان است.
وجود معادن غنی از نوع کانی‌های فلزی و غیرفلزی با ارزش نیز بخش دیگری از توانمندی و ظرفیت‌های این استان به‌عنوان بستری برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی محسوب می‌شود.سواحل مکران به لحاظ نزدیکی به بازارهای بزرگ خلیج فارس، دریای عمان می‌تواند نقش مهمی در صادرات و واردات کالا ایفا کند.در محدوده ساحلی جنوب سیستان و بلوچستان ۹ بندر ماهیگیری شامل «تیس، شهرکنارک، رمین، کلات زرآباد، پزم، ۷ تیر چابهار، بریس، تنگ و پسابندر» و دو جایگاه تخلیه صید جٌد زرآباد و گواتر دشتیاری فعال هستند.

پایتخت دریایی ایران
مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان به ایرنا گفت: وجود سواحل در هر کشوری موجب اشتغال، آبادانی و توسعه پایدار می‌شود و باید برای هر متر ساحل استان برنامه‌ریزی و طرح‌هایی اجرا کرد که نفع آن برای مردم بومی و کشور ایران اسلامی مشهود باشد.قاسم عسکری نسب ادامه داد: ایجاد دو بندر شهید بهشتی و شهید کلانتری در چابهار توانسته موجب رونق اقتصادی، ترانزیتی و اشتغال شود.وی گفت: بندر شهید بهشتی با ظرفیت هشت‌و‌نیم میلیون تن تخلیه و بارگیری سالانه کالا علاوه بر توسعه اقتصادی استان سیستان و بلوچستان نقش مهمی در ترانزیت کالا به کشورهای آسیای میانه و افغانستان دارد.وی تصریح کرد: ورود هر کشتی می‌تواند بیش از هزار و ۳۰۰ شغل ایجاد کند و به نوعی هر یک میلیون تن کالا چند میلیارد تومان گردش مالی در سطح استان سیستان و بلوچستان ایجاد می‌کند.

جاذبه‌های گردشگری مکران
معاون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری منطقه آزاد تجاری صنعتی چابهار نیز اظهار کرد: بخشی از ۵۴۱ کیلومتر سواحل سیستان و بلوچستان در محدوده این منطقه واقع شده که نقش مهمی در توسعه اشتغال و ایجاد طرح‌های گردشگری داشته است.عمر بلوچ افزود: ساحل زیبا یکی از بهترین جاذبه‌ها برای گردشگر است و هرچه ساحل پاکیزه‌تر و دارای امکانات رفاهی بیشتر باشد، می‌تواند درآمد بیشتری برای سرمایه‌گذاران ایجاد کند.
وی ادامه داد: از هر نوع سرمایه‌گذاری در زمینه ایجاد اماکن تفریحی، هتل و رستوران و گردشگری استقبال می‌کنیم و هیچ محدودیتی در این زمینه وجود ندارد.معاون استاندار و فرماندار ویژه چابهار نیز اظهار کرد: چابهار با توجه به موقعیت راهبردی و متصل به آب‌های اقیانوسی در آینده تغییردهنده تجارت و اقتصاد منطقه است و به‌عنوان پایتخت دریایی ایران مطرح است.
جواد سپاهی افزود: زمینه سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی در چابهار فراهم است و از هرگونه سرمایه‌گذاری در حوزه شیلات، گردشگری، کشاورزی و طرح‌های خدماتی و اشتغالزایی استقبال می‌کنیم.
سپاهی گفت: جای خوشحالی است که از پنج هزار و ۸۰۰ کیلومتر سواحل کشور ۵۴۱ کیلومتر آن در سیستان و بلوچستان واقع شده است و باید برای اشتغال و توسعه از آن به نحو احسن استفاده شود.

رهاورد اولین سفر استانی دولت چهاردهم به سیستان و بلوچستان

با وجود آنکه مسعود پزشکیان در اولین سفر خود به سیستان و بلوچستان هدف از این سفرش را شنیدن صدای مردم و دغدغه‌های آنها و تلاش برای پیگیری آن عنوان کرده بود اما در کنار آن اختصاص ۱۲۴ همت به طرح‌های عمرانی، اقتصادی، فرهنگی و… سیستان بلوچستان، امید تازه‌ای در دل مردم این استان برای توسعه، رفع محرومیت‌ها و تحقق عدالت اجتماعی ایجاد کرد.
در این سفر، انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان و استان‌های شرقی، اجرای کریدورهای مواصلاتی، راه‌آهن چابهار به زاهدان، توسعه بندر شهید بهشتی، طرح‌های صنعتی مانند طلای تفتان، مس جانجا، فولاد مکران و پتروشیمی نگین مکران، توسعه بازارچه‌های محلی و گمرک‌ها از مهم‌ترین طرح‌هایی بوده که مورد توجه رئیس جمهوری و دولت چهاردهم قرار گرفت. هیأت دولت در اولین سفر خود با تأکید بر رفع موانع توسعه سیستان و بلوچستان، ۲۴ همت برای خط‌ آهن چابهار به زاهدان تخصیص داد و بنا شد بانک‌ها نیز ۲۰ همت برای اجرای طرح‌های نیمه کاره در نظر بگیرند. همچنین نهادهای اقتصادی نیز موظف شدند ۷۰ همت در این استان طی امسال و سال آینده سرمایه‌گذاری کنند.
همچنین بر اساس تأکید رئیس جمهوری از مجموع اعتبارات مصوب این سفر در ۲ سال آینده (پایان سال ۱۴۰۴)، ۳۱ همت محقق خواهد شد. یکی دیگر از مصوبات مهم این سفر، انعقاد تفاهم با ۱۷ شرکت و هلدینگ اقتصادی در بخش‌های مختلف بوده است.

source

توسط ecokhabari.ir