به گزارش اقتصادنیوز به نقل از همشهری آنلاین، علاوه بر این، اسید سیتریک موجود در سرکه به هضم و جذب کلسیم کمک میکند و در متابولیسم نیز نقش دارد. با این حال، مصرف سرکه انگور میتواند مزایای بیشتری ارائه دهد. در این مقاله از «همشهری آنلاین» در مورد خواص سرکه انگور صحبت میکنیم.
سرکه انگور چیست؟
سرکه انگور نوعی سرکه است که از تخمیر آب انگور تهیه میشود. فرآیند تخمیر شامل تبدیل قندهای طبیعی موجود در انگور به الکل و سپس تبدیل به اسید استیک توسط باکتری است. این سرکه طعم ملایم و میوهای دارد که جوهر انگوری را که از آن مشتق شده است حفظ میکند. سرکه انگور اغلب در سسهای سالاد، مارینادها، سسها و به عنوان چاشنی استفاده میشود این نوع سرکه علاوه بر اینکه یک عنصر آشپزی است، برای فواید سلامتی بالقوهاش از جمله کمک به هضم غذا و عمل به عنوان یک آنتی اکسیدان به لطف پلی فنولهای موجود در انگور استفاده میشود.
ترکیبات و ارزش غذایی سرکه انگور
خواص سرکه انگور در مواد اولیه این نوع سرکه نهفته است. ماده اولیه سرکه انگور آب انگور تخمیر شده است که شامل آب، الکل، اسید استیک و مقادیر کمی از ترکیبات طبیعی مانند آنتی اکسیدانها، ویتامینها و مواد معدنی است. از نظر ارزش غذایی، سرکه انگور کالری کمی دارد، به طور معمول حاوی حدود 3 تا 5 کالری در هر قاشق غذاخوری (15 میلی لیتر) است که آن را گزینه خوب برای مدیریت وزن تبدیل میکند.
سرکه انگور حاوی مقادیر کمی ویتامین مانند ویتامین B مانند B1، B2 و B6) و مواد معدنی مانند پتاسیم، منیزیم و کلسیم است. سرکه انگور همچنین حاوی پلی فنولها است. پلی فنولها آنتی اکسیدانهایی هستند که به دلیل خواص ضد التهابی و سلامت قلب شناخته میشوند. با این حال، توجه به این نکته مهم است که سرکه انگور در مقادیر کم استفاده میشود، بنابراین سهم آن در مصرف روزانه مواد مغذی حداقل است.
سرکه انگور چگونه تهیه میشود؟
اگر با انگور زرد یا سبز سرکه درست کنید، سرکه سفید خواهد بود و اگر با انگور قرمز تهیه کنید، سرکه قرمز میشود. هر چه انگور شیرینتر باشد، سرکه از کیفیت بهتری برخوردار میشود. شما میتوانید از اوایل پاییز شروع به تهیه سرکه کنید. برای دریافت خواص سرکه انگور توصیه میکنیم مراحل زیر را برای تهیه آن انجام دهید:
- ابتدا انگورها را کاملا بشویید و ساقهها را جدا کرده و کمی له کنید. شما میتوانید از غذاساز یا مخلوط کن استفاده کنید.
- انگور نباید در معرض نور باشد، بنابراین از ظرف شفاف برای سرکه خانگی استفاده نکنید. اگر مجبور به استفاده از ظرف شفاف هستید، حتما روی آن را با پلاستیک مشکی بپوشانید.
- بسته به شیرینی انگور باید مقداری آب به ظرف اضافه کنید. به ازای هر کیلوگرم انگور شیرین 150 تا 200 گرم آب را در نظر بگیرید.
- مقدار آب بستگی به شیرینی انگور دارد. هرچه شیرینتر باشند، باید آب بیشتری اضافه کنید.
- هنگامی که انگور با آب مخلوط میشود، واکنشهایی رخ میدهد که باعث ایجاد کف در سطح میشود.
- برای جلوگیری از سرریز شدن ظرف، مقداری فضای خالی بگذارید. درب ظرف را محکم نبندید؛ آن را به گونهای بپوشانید که اجازه گردش هوا را بدهد، زیرا فرآیند تخمیر به هوا نیاز دارد.
- پس از حدود یک هفته، انگورهای تخمیر شده شروع به حباب زدن کرده و به سطح میآیند. برای اطمینان از اینکه انگورهای روی سطح کاملاً تجزیه میشوند، آنها را هر از گاهی هم بزنید. در شرایط آب و هوایی معتدل بعد از تقریباً یک ماه انگور کاملاً له شده و نرم میشود و به تدریج در ته ظرف مینشیند.
- یک مایع روی سطح تشکیل میشود که باعث ایجاد کف و احتمالاً کپک خواهد شد. زمان لازم برای تخمیر بسته به دما میتواند متفاوت باشد.
- در این صورت اگر شیره انگور غلیظ باشد اصلا کپک نمیزند. اگر رسوب و کپک روی سطح مایع سفید رنگ باشد، نشان دهنده محتوای کم مواد مغذی و قوام نازک است.
- توصیه میشود فرآیند تخمیر را دو تا سه بار تکرار کنید. اگر رنگ قهوهای مایل به کرم باشد، این مخلوط برای تولید سرکه مناسب است.
- اگر شیره انگور غلیظ باشد طعم آن تلخ میشود. برای ترش کردن و تولید سرکه باید مقداری آب به مخلوط اضافه کنید و خوب هم بزنید.
- اگر آب انگور کم غذا و رقیق است، شما میتوانید با اضافه کردن انگور شیرین بیشتر آن را بهبود بخشید و بگذارید بماند تا به قوام مورد نظر برسد.
- روش دیگر، اجازه دهید تا تبخیر شود تا برای تولید سرکه مناسب شود. بعد از حدود 50 تا 70 روز، تفاله انگور را از مایع جدا کنید.
- مایع را در ظروف شیشهای بریزید و درب آنها را محکم نبندید. در مرحله دوم تهیه سرکه انگور خانگی اجازه دهید مایع کاملاً تخمیر شود و به سرکه تبدیل شود.
- تفاله انگور، پس از جدا شدن از مایع باید فشار داده شود تا آب باقیمانده گرفته شود.
- شما میتوانید پالپ را در یک پارچه مشبک قرار دهید و آن را فشار دهید تا آب آن جدا شود. تفاله نهایی انگور را دور بریزید و شیره استخراج شده را به مایع قبلی اضافه کنید.
- پس از گذشت حدود یک هفته از مرحله دوم، متوجه خواهید شد که رسوبی شبیه گل در کف ظرف شیشهای مینشیند. این رسوب باید از سرکه جدا شود.
- برای این کار، سرکه را به ظرف دیگری منتقل کنید و رسوب را دور بریزید. این کار را یک یا دو بار دیگر تکرار کنید تا مایع شفاف شود. سرکه را ترجیحا در ظروف شیشهای بریزید و در سایه نگهداری کنید.
-
روشهای مصرف سرکه انگور
برای استفاده از خواص سرکه انگور بهتر است روشهای مصرف مناسب آن را نیز بدانید. روشهای مصرف سرکه انگور به شرح زیر هستند:
- یکی از رایجترین و مطمئنترین راههای مصرف سرکه انگور رقیق کردن آن با آب است. به طور معمول، یک تا دو قاشق غذاخوری سرکه انگور با یک لیوان آب مخلوط میشود. این موضوع به کاهش اسیدیته کمک میکند و جذب فواید سلامتی آن از جمله بهبود هضم و تنظیم سطح قند خون را برای بدن آسانتر میکند.
- سرکه انگور را میتوان به عنوان پایهای تند برای سسهای سالاد خانگی استفاده کرد. آن را با روغن زیتون، گیاهان و ادویه جات ترکیب کنید تا یک سس خوش طعم و سالم داشته باشید. این روش نه تنها طعم سالاد را تقویت میکند بلکه آنتی اکسیدانهای مفید و خواص ضد التهابی را نیز برای بدن فراهم میکند.
- برای کسانی که از طعم قوی سرکه لذت نمیبرند، افزودن مقدار کمی سرکه انگور به اسموتیها میتواند راهی موثر برای گنجاندن آن در رژیم غذایی شما باشد. سرکه به خوبی با میوهها و سبزیجات ترکیب میشود و فوایدی برای سلامتی دارد بدون اینکه بر طعم اسموتی غلبه کند.
- سرکه انگور را میتوان در مارینادهای گوشت، سبزیجات یا توفو استفاده کرد. اسیدیته آن به لطیف شدن غذا کمک میکند و در عین حال طعم آن را القا میکند. ترشی کردن با سرکه انگور جذب مواد مغذی آن را نیز افزایش میدهد و مزایای بیشتری مانند کمک به هضم غذا و حمایت از سلامت پوست را ارائه میدهد.
- برخی افراد ترجیح میدهند سرکه انگور را در آب گرم یا چای گیاهی مصرف کنند. افزودن یک قاشق چایخوری به آب داغ میتواند به تسکین سیستم گوارش، حمایت از سم زدایی و بهبود گردش خون کمک کند. فقط مطمئن شوید که قبل از نوشیدن آب کمی خنک شود تا به ترکیبات مفید موجود در سرکه آسیب نرسانید.
- سرکه انگور را میتوان به طور مستقیم به عنوان یک مقوی سلامت مصرف کرد. مقدار کمی (یک تا دو قاشق چایخوری) را میتوان با یک لیوان آب مخلوط کرد و قبل از غذا مصرف کرد. این روش به ویژه به دلیل توانایی آن در حمایت از متابولیسم، کنترل اشتها و حفظ وزن سالم محبوب است.
- سرکه انگور را میتوان در غذاهای مختلف مانند سوپ، خورش یا سس اضافه کرد و به طعم و مزه آن عمق و اسیدیته اضافه کرد. این روش راهی آسان برای لذت بردن از فواید سرکه انگور در حین پخت و پز بدون نیاز به نوشیدن مستقیم آن است.
source