احسان دشتیانه، مدیرعامل صبا فولاد در یک نشست خبری گفت: مسئله انرژی مهم است و در حال آسیب زدن به این صنعت است. صنعت فولاد کمتر از 7 درصد مصرف گاز کشور را به خود اختصاص داده است. به جای اینکه صنعت از گاز محروم شود، باید با مردم صحبت کرد و گاز صنایع نباید قطع شود.
مردم نیز حتی قبل از اصلاح قیمتی، متوجهاند که گاز صنایع برای اشتغال مهم است و نباید قطع شود.وی در ادامه افزود: اصلیترین چالش فولاد در حال حاضر سیاست غلط جایگزینی واردات برای توسعه اقتصادی است.
این سیاست بیش از 60 سال است که در کشور اجرا میشود. باید صادرات را توسعه داد. مانند سیاستی که ترکیه دارد که بدون معدن، 33 میلیون تن فولاد تولید کرده و 17 میلیون تن آن را صادر میکند. هزینههای شرکت در نمایشگاههای بینالمللی پرداخت میشود و صادرات مشوقهای خاص خود را دارد. در ایران بر روی صادرات عوارض گذاشته میشود که تصمیم بسیار اشتباهی است.دشتیانه توسعه صادرات را مهم خواند و گفت: اگر بر روی سیاست توسعه صادرات تاکید شود بسیاری از مسائل بالادستی و زیرساختی حل میشوند.
اینکه صنعت فولاد یک متولی ندارد خوب است. اقتصاد متمرکز دولتی شاید برای زمان جنگ در 30 سال پیش مناسب بود. تعدد تصمیم گیری وجود دارد که باید آن را از بین برد. تنها یک سازمان از طرف دولت به عنوان سازمان توسعهای باید وارد این حوزه شود.وی در ادامه افزود: باید تشویق به صادرات کرد. به عنوان مثال عوارض صادرات آهن اسفنجی 5 درصد است. با توجه به تحریم باید عوارض صادراتی آنقدر کم باشد که صنایع تشویق به صادرات شوند. از طرفی 5 درصد عوارض صادراتی از آهن اسفنجی باعث میشود خام فروشی تشویق شود. با این کار انگیزه صادرات و تولید گرفته میشود.این کارشناس صنعت فولاد وجود ارز چند نرخی در کشور را مشکلزا دانست و گفت: این ارز، سود را از جیب تولیدکننده خارج کرده و آن را وارد جیب دلالان میکند. چنین کاری اشتباه محض است و تاثیری بر روی رفاه مصرف کننده ندارد. کار درستی که بانک مرکزی در پیش گرفته و نزدیک کردن ارز نیمایی به ارز بازار آزاد، به صنایع تولید کننده فرصت تنفس میدهد.دشتیانه در سخنان خود به منابع طبیعی و انسانی ایران اشاره کرد و گفت: ایران با 73 هزار میلیارد دلار منابع زیرزمینی، پنجمین کشور غنی دنیا از نظر داراییهای طبیعی است. در نتیجه باید پنجمین اقتصاد دنیا را نیز به خود اختصاص دهد اما به دلیل مسائل و مشکلات داخلی و خارجی، جایگاه خوبی ندارد. قرار بود صنعت فولاد با چشم اندازی که برای سال 1404 ترسیم شد، جایگاه اول منطقه را داشته باشد. امروز این صنعت با 47 میلیون تن ظرفیت محقق شده، به سند چشمانداز نزدیک شده است.وی در ادامه افزود: اما توقف تولید واقعی در 30 میلیون تن به دلیل مشکلات زیرساختی و جانبی است که حل آنها، وظیفه این صنعت نبود. در بعضی از ماههای میلادی، صنعت فولاد ایران جایگاه هفتم تولید در جهان را به دست میآورد. در ماههایی که محدودیت انرژی وجود دارد نیز دهمین تولید کننده بزرگ جهان است. اگر سایر صنایع هم به خوبی فولاد میتوانستند عمل کنند، آنگاه جایگاه ایران به رتبه 11 تا 12 در جهان میرسید. البته فولاد مزیت نسبی دارد و همه صنایع نمیتوانند جایگاه یکسان داشته باشند. اما صنایع مادر و زیرساختی مانند مس، نفت و پتروشیمی اگر به خوبی صنعت فولاد عمل میکردند، اوضاع کشور بهتر بود.مدیرعامل فولاد صبا به کشورهای تولیدکننده فولاد در جهان اشاره کرد و گفت: رتبه اول تولید فولاد متعلق به کشور چین با حدود یک میلیارد و 20 میلیون تن است. هند در جایگاه دوم قرار دارد و 140 میلیون تن تولید میکند. ژاپن با 85 میلیون تن و آمریکا با حدود 79 میلیون تن رتبه سوم و چهارم را دارند. روسیه، آلمان و کره جنوبی جایگاه 5 تا 8 را از آن خود کردند. با این دادهها میتوان به این نتیجه رسید که صنعت فولاد مخصوص کشورهایی نیست که معدن دارند یا مسائل زیست محیطی برای آنها مهم نیست. کشورهای نام برده شده جزو اقتصادهای بزرگ دنیا هستند.
وی در ادامه افزود: این موضوع نشان میدهد که صنعت فولاد ایران، در مسیر درستی قرار دارد. امید است سرمایهگذاری درست در بخش انرژی و زیرساختها صورت بگیرد تا صنعت فولاد بتواند 47 میلیون تن ظرفیت اسمی خود را تولید کند. البته در این شرایط باید حضور کشور دو و نیم برابر بیشتر در بازارهای صادراتی پررنگ شود. بخشی از این حضور کمرنگ، به تحریمهای بینالمللی ظالمانه باز میگردد.
آشتیانی حل مساله تحریم را برای اقتصاد ضروری دانست و گفت: با حل مسئله تحریم و توسعه اقتصادی با سیاستهای درست، با رشد اقتصادی 8 درصدی که دانشگاه هاروارد برای کشور پیشبینی کرده بود، مصرف داخلی نیز افزایش پیدا میکند. سرانه مصرف از 220 کیلوگرم، باید به 360 تا 380 کیلوگرم برسد. در این شرایط به جای یک بازار 19 میلیون تنی، کشور یک بازار 35 تا 36 میلیون تنی خواهد داشت. اگر صادرات از 10 میلیون تن به 20 میلیون تن برسد، آنگاه تولید 55 میلیون تن فولاد منطقی است. اما این مسئله در صورت امکانپذیر است که زیرساختهای انرژی تامین شود.مدیرعامل شرکت صبا فولاد به جایگذاری درست این شرکت اشاره کرد و گفت: شرکت صبا فولاد نزدیک اسکله شهید رجایی قرار دارد. در نتیجه نقطه درستی برای سرمایهگذاری انتخاب شده است. در سه سال گذشته تولید این شرکت حدود 800 هزار تن بود که امسال قرار است به حدود یک میلیون و 250 هزار تن برسد. با حمایت صندوق بازنشستگی کشوری و سهامداران عمده، عملیات جذب سرمایه انجام شد. در افق چشم انداز این شرکت تا سال 1410، قرار است سالانه 3 میلیون تن فولاد تخت در این شرکت تولید شود. تولید فولاد در کنار آب درستترین نوع سرمایهگذاریست که باید دولت از آن حمایت کند. مسئله انرژی برای صنعت فولاد بحرانیست که میشود با اصلاح نظام قیمتی، مصرف را اصلاح کرد و از عواید به دست آمده، در زیرساختها سرمایهگذاری کرد.وی در ادامه افزود: ایران تا 20 سال آینده ذخایر سنگ آهن کافی اکتشاف شده برای تولید دارد. اگر روزی تامین سنگ آهن از داخل اقتصادی نبود، میتوان به دلیل نزدیکی به آبهای بینالمللی، از کشورهای دیگر سنگ آهن وارد کرد. به دلیل اینکه صنعت فولاد در کشور به صورت خصوصی اداره میشود، تحریمها نتوانسته است آن را فلج کند. ولی به این صنعت نیز آسیب زده است و یک سری از بازارها از بین رفته است. هرچند هزینههای تامین افزایش پیدا کرده است و از بعضی از منابع بینالمللی نمیتوان استفاده کرد.
source