به گزارش آوای اقتصاد; محمدابراهیم رئیسی، عضو فدراسیون صنعت آب، در خصوص وضعیت عقب‌نشینی آب دریاچه خزر اظهار کرد: مسأله اصلی فراتر از تغییرات سطح آب دریا، کیفیت آن است که به شدت در معرض خطر قرار دارد. در حال حاضر، دریاچه خزر به حوضچه‌ای پر از آب آلوده و فاضلاب تبدیل شده است. آلودگی نفتی ناشی از فعالیت‌های آذربایجان و فاضلاب‌های شهری که به سواحل ما وارد می‌شود، وضعیت این دریاچه را بحرانی کرده است.

وی افزود: فعالیت‌های حمل و نقل دریایی در خزر کاهش یافته و خواص اقتصادی این دریاچه به لحاظ تولید موجودات دریایی از دست رفته است. در حال حاضر، وضعیت اکوسیستم دریای خزر به گونه‌ای است که باید به مشکلات خدمات اکوسیستمی آن توجه ویژه‌ای داشت. تعداد ماهی‌ها کاهش یافته و این موضوع به شیلات خزر آسیب زده است.

رئیسی با اشاره به افزایش نیترات و فسفات در آب دریا، بیان کرد: رشد بی‌رویه ساخت و سازهای ساحلی منجر به ورود مقادیر زیادی فاضلاب به دریا شده و وجود جلبک‌های سبز نتیجه افزایش نیترات و فسفات است. اگرچه پیشروی آب در سال‌های گذشته باعث تخریب برخی ساخت و سازها شد، اما نگرانی اصلی تغییرات زیست‌محیطی است که مشابه وضعیت دریاچه ارومیه ممکن است خزر را نیز تهدید کند.

وی افزود: تغییرات اقلیمی، برداشت بی‌رویه آب زیرزمینی و احداث سدها از عوامل موثر در عقب‌نشینی آب دریاچه خزر هستند. به تدریج، آثار اقتصادی این مسأله در خلیج گرگان مشاهده می‌شود که به منبع گرد و غبار تبدیل شده و به استان‌های ساحلی آسیب اقتصادی می‌زند. رئیسی برآورد کرد که گرد و غبار حدود ۵۸ هزار میلیارد تومان به اقتصاد کشور آسیب می‌زند و این مقدار معادل یک‌دهم درصد از تولید ناخالص داخلی کشور است.

وی همچنین به تاثیر منفی کاهش آب خزر بر درآمد گردشگری استان‌های شمالی اشاره کرد و گفت: کاهش تعداد ماهی‌ها در خزر به کاهش درآمدهای گردشگری نیز دامن می‌زند.

رئیسی در ادامه بر لزوم مذاکره با آذربایجان درباره آلودگی نفتی تاکید کرد و افزود: آذربایجان پس از استقلال به برداشت از منابع نفتی خزر پرداخته و آلودگی نفتی ناشی از این فعالیت‌ها به سواحل ایران می‌رسد. وی پیشنهاد کرد که از فرصت نشست کاپ ۲۹ در باکو برای بحث و مذاکره در این زمینه استفاده کنیم.

او همچنین به فقدان شبکه‌های جمع‌آوری و تصفیه فاضلاب در شهرهای ساحلی اشاره کرد و گفت: این مشکل باعث افزایش آلودگی و نامساعد شدن محیط برای گردشگری و رشد موجودات دریایی، از جمله فک خزری در حال انقراض، شده است.

source

توسط ecokhabari.ir