فصل اقتصاد – سخنگوی اقتصادی دولت با بیان اینکه طبق گزارش بانک جهانی نرخ فقر در ایران 7.4 درصد کاهش یافت و از 29.3 به 21.9 درصد رسید، گفت: بانک جهانی و نهادهای بین المللی نه نگاه های دلسوزانه به مردم دارند و نه دولت آیت الله رییسی؛ اما میزان رشد اقتصادی کشور به قدری بوده که امکان چشم پوشی نداشته است. رشد اقتصادی سال جاری و سال آینده در پیشبینیهای بانک جهانی بیش از رشد 1402 است.
به گزارش فصل اقتصاد، «سید احسان خاندوزی» در نشست خبری ضمن قدردانی از حضور گسترده مردم در مراسم تشییع شهید آیت الله رئیسی و شهدای خدمت بیان کرد: ما را این گمان نبود که روزی نشست خبری را بدون حضور رئیس جمهور برگزار کنیم برای شهدای خدمت علو درجات را آرزومندیم.
به گفته وی سال گذشته 20 نشست مستمر سخنگوی اقتصادی برگزار شد که نشان دهنده تاکید رییس جمهور بر پاسخگویی به افکار عمومی است.
وی در همین راستا ادامه داد: گاهی آیت الله رییسی تماس میگرفت و بیان میکرد موضوعی پربسامد پیش آمده و منتظر نشست خبری نمانید، زودتر پاسخگوی افکار عمومی باشید.
رشد اقتصادی ایران به مرحله پایدار رسید
وزیر اقتصاد با اشاره به گزارش بانک جهانی برای رشد اقتصادی کشور، بیان کرد: گزارش های اخیر نهادهای بین المللی و بانک جهانی تاکید کرده است که رشد اقتصادی ایران به مرحله پایدار رسیده و از عبارت مقاوم شده برای رشد اقتصادی ایران استفاده شده است. مسیر رشد اقتصادی دهه 90 از سال 1400 به بعد وارد مسیر جدیدی شده و از نرخ های رشد پایین و منفی عبور کرده ایم.
طبق گزارش بانک جهانی نرخ فقر 4.7 درصد کاهش یافت
سخنگوی اقتصادی با تاکید بر اینکه 6نیم میلیون نفر از فقر نجات یافته اند، خاطر نشان کرد: طبق گزارش بانک جهانی نرخ فقر در ایران 7.4 درصد کاهش یافت و از 29.3 به 21.9 درصد رسید، بانک جهانی و نهادهای بین المللی نه نگاه های دلسوزانه به مردم دارند و نه دولت آیت الله رییسی؛ اما میزان رشد اقتصادی کشور به قدری بوده که امکان چشم پوشی نداشته است. رشد اقتصادی سال جاری و سال آینده در پیشبینیهای بانک جهانی بیش از رشد 1402 است.
رشد اقتصادی سال جاری بیش از رشد اقتصادی در مدت مشابه 1402
خاندوزی رشد اقتصادی سال جاری را بیش از رشد اقتصادی در مدت مشابه 1402 دانست و بیان کرد: بانک جهانی و نهادهای جهانی نه نگاه های دلسوزانه به مردم دارند و نه دولت آیت الله رییسی؛ اما میزان رشد اقتصادی به قدری بوده که امکان چشم پوشی نداشته است. رشد اقتصادی سال جاری و سال آینده در پیش بینی های بانک جهانی بیش از رشد 1402 بوده و مسیر صعودی را در اقتصاد ایران پیش بینی کرده اند.
وزیر اقتصاد خاطر نشان کرد: در روزهایی که به موعد استمرار تعلیق تحریک ها نزدیک می شدیم شوک قیمتی در اقتصاد ایجاد می شد و عملا اقتصاد کشور متأثر از شیطنت های آمریکا بود. اما اداره اقتصادی کشور معطل مذاکرات نشد و تحول چشمگیری در حوزه ارتباطات با همسایگان و کشورهای همسو فراهم شد و هم پیمان های منطقه ای مانند شانگهای در دولت آیت الله رییسی به سرانجام رسید، با عربستان ارتباط گرفتیم، عضو بریکس شدیم، منابع بلوکه ایران در کره که حتی در دوره برجام به سرانجام نرسیده بود به جریان افتاد و هم پاسخ محکم و تاریخی به رژیم صهیونیستی دادیم.
وی بیان کرد: مجموع اتقاقات داخلی نیز سبب شد تا همزمان با بهبود روابط بین الملل، رشد کُند فروش نفت ایران افزایش یابد، وزیر خارجه آمریکا در جلسه سنا توبیخ شد که چرا علی رغم افزایش تحریم ها ایران توانسته صادرات نفت را به چند برابر دوره قبل از ریاست جمهوری آیت الله رییسی افزایش دهد؟ در کنار آن شاخص هایی که در اقتصاد داخل شاهد آن بودیم، مانند افزایش سرمایه گذاری خارجی، موید رشد اقتصادی ایران است.
سخنگوی اقتصادی با اشاره به خروج ایران از انزوا و فعال شدن سیاست همسایگی، اصلاحات ساختاری اقتصادی ایجاد شده را بدین شرح توصیف کرد: انضباط پولی بودجه را شروع کرده بودند اما به سرانجام نرسیده بود که حساب واحد خزانه را عملی کردیم؛ حساب های دستگاه های اجرایی و شرکت های دولتی را سامان دهی کردیم؛ بدون فشار مالیاتی بر حقوق بگیران و تولیدکنندگان و با اخذ مالیات از فراریان مالیاتی و دانه درشت ها توانستیم مودی مالیاتی جدید شناسایی کنیم و درامدهای مالیاتی از 200 به 800 همت افزایش یافت. بدون اینکه نرخ مالیات افزایش یافت بلکه نرخ مالیات در دو سال پیاپی برای بخش تولید 7 درصد کاهش یافت.
وزیر اقتصاد با بیان اینکه از فرآیند تبدیل کسری بودجه به پایه پولی و احتمال تورم های بالا فاصله گرفتیم، اذعان کرد: دولت ریالی استقراض از بانک مرکزی نداشت؛ وزارت اقتصاد، سازمان برنامه و بانکمرکزی هماهنگی داشتند و سرعت رشد نقدینگی 15 درص کاهش یافت؛ بانک ها و موسسات مالی ناتراز منحل شدند؛ در کنار آن ریل گذاری برای آینده هم بهبود یافت مثل مالیات بر مجموع درآمد از گذشته مطرح بود اما چون نیازمند تغییر جدی بود اما ذی نفعان اجازه نمی دادند عملی شود مه با تدبیر ریس جمهور شهید در دولت تصویب و لایحه آن به مجلس رفت.
صورت مالی همه شرکت های دولتی شناسایی و صورت های مالی آنها منتشر شد
وی در همین راستا ادامه داد: در بحث مقابله با رانت ها نیز با شفافیت توانستیم از وضعیت گذشته فاصله گرفتیم در 32 ماه اخیر تلاش شد بازی غیر شفاف که منجر به ناکارآمدی شرکت های دولتی می شد اصلاح شود و صورت مالی همه شرکت های دولتی نه 362 شرکت مذکور در بودجه بلکه 2 هزار شرکت دولتی در لایه های مختلف شناسایی و صورت های مالی آنها منتشر شد تسهیل صدور مجوزها و راهاندازی درگاه ملی مجوزها که شفافیت و کاهش مفاسد و امضاهای طلایی را کنار زد در گذشته برخی مجوزها نیازمند پرداخت برخی شیرینی ها بودند تا یک فعال اقتصادی بتواند مجوز بگیرد اما الان 1700 مجوز بدون نیاز به مراجعه و از طریق درگاه ملی مجوزها قابل دریافت است برخی، سفرهای استانی دولت را شور و هیجان محلی تفسیر می کردند اما در دیدارهای رییس جمهور با مردم، گره های آنها شناسایی و حل و فصل می کرد.
نرخ تورم در پایان اردیبهشت به 37 درصد کاهش یافت
به گفته وزیر اقتصاد نرخ تورم در پایان اردیبهشت به 37 درصد کاهش یافت و تورم نقطه به نقطه به 31 درصد رسیده است، وی این اعداد را نقطه مطلوب دولت در خصوص اجرای سیاست های ضد تورمی ندانست و تاکید کرد: تورم خوراکی ها در تورم ماهانه اردیبهشت یک واحد درصد کاهش یافته و به 1.9 درصد رسیده است و تورم نقطه به نقطه خوراکی ها هم به 22.8 درصد کاهش یافت تورم اجاره بها 9 درصد افزایش یافته است. 8 دهم درصد تورم ماهانه اقلام غیر خوراکی بوده است. تورم تولیدکننده از 40.7 درصد در فروردین 1402 به 23.8 درصد در فروردین 1403 کاهش یافته است.
4 تصمیم برای مقابله با نوسانات بازار سرمایه
خاندوزی درباره مقابله با نوسانات اخیر بازار سرمایه اظهار کرد: برخی نارضایتی های اخیر در میان فعالان بازار سرمایه دغدغه جدی دولت بود که امروز صبح در جلسه ستاد اقتصادی دولت با حضور اقای مخبر 4 تصمیم اتخاذ شد: 1. برای کنترل نرخ سود بانکی نظارت بیشتر شود و بانک مرکزی مسئول بررسی برخی تخلفات گزارش شده بانک ها شد 2. همچنین برخی معافیت های مالیاتی برای اصلاح قانون بودجه 1403 تصویب شد و سازمان برنامه موظف شد پذیرش بار مالی ان را بر عهده بگیرد و به مجلس اعلام کند 3. موضوع سوم نرخ خوراک پالایشگاه ها بود که مخبر دستور داد وزارت نفت بررسی لازم برای حوزه پالایشی را انجام دهد 4. موضوع چهارم درباره خوردو بود که صمت مکلف شد تا دو خودورساز اصلی تجدید ارزیابی دارایی داشته باشند که در قالب یک مصوبه قانونی خواهد بود این 4 مصوبه در بهروزی بازار سرمایه موثر خواهد بود.
تشدید نظارتها برای پرداخت معوقات خسارتهای پرداختی بیمه
سخنگوی اقتصادی دولت در باره معوقات شرکت های بیمه گر گفت: آیین نامه حمایت از حقوق بیمه گذاران در سال های گذشته تصویب شده بود با تشدید تمهیدات نظارتی بیمه مرکزی مقرر شد تمام شرکت هایی که از آیین نامه تخلف دارند و مطالبات بیمه گذاران با را تاخیر می دهند را به سرعت پیگیری کند اختلافات فنی بین بخش درمان و بیمه ای در خصوص یک بیمارستان وجود داشت که باید برطرف شود.
تجربه «خزانه خالی» را برای دولت بعد تکرار نمیکنیم
وزیر اقتصادی بیان کرد: آنچه در جلسات هیات وزیران از سوی اقای مخبر تاکید شده این است که پرونده های باقی مانده در 50 روز پایانی دولت به سرانجام برسد نکته دوم اینکه اداره کلان اقتصادی کشور باید با نگاه باز تا پایان اسفند صورت بگیرد نه ققط دو ماه باقی مانده از این دولت، بنای دولت سیزدهم این نیست که از همه مجوزهای قانونی مانند انتشار اوراق در این 50روز استفاده شود بلکه باید تا پایان اسفند باشد تنخواه بانک مرکزی قرار نیست در این 50 روز تمام شود ذخایر کالاهای اساسی باید تا پایان سال تامین شود تجربه خزانه خالی نباید تکرار شود تا دولت آینده با دغدغه کمتری نسبت به مسایل فوریتی تصمیم بگیرد.
شکاف فقر در ایران از 8.6 به 5.9 درصد کاهش یافت
خاندوزی خاطر نشان کرد: درباره وضعیت فقر در کشور گزارش های داخی و خارجی داریم گزارش های مراجع داخلی بیانگر این است وضعیت کاهش فقر بهبود یافته است گزارش های جهانی هم بر کاهش شکاف فقر در دو سال گذشته در کشور تاکید دارند برای کاهش فقر از نظر بانک جهانی باید درآمد روزانه سه شاخص 2.5، 3.6 و بالای 4 دلار در روز باشد که در هر سه حالت شاهد کاهش خط فقر در ایران هستیم. پیش بینی بانک جهانی برای سال جاری و 1403 بهبود وضعیت فقر و بهبود توزیع عدالت است. شکاف فقر در ایران از 8.6 به 5.9 درصد کاهش یافته است. شکاف فقر از در مرحله دوم از 1.3 به 8 دهم و در شاخص سوم از 2 دهم به یک دهم درصد کاهش یافته است که جمعا 6 و نیم میلیون نفر ظرف دو سال از زیر خط فقر خارج شده اند. ضریب جینی از 40 صدم به 38 صدم کاهش یافته است که مواردی چون کاهش نرخ بیکاری، توزیع کالابرگ، رایگان شدن بیمه پایه برای 5 دهک اول در مراکز درمانی دولتی، هزینه درمان 3 دهک پایین رایگان شده، تامین هزبنه مادران شیرده و تغذیه کودکان زیر 5 سال در 3 دهک پایین از عوامل بهبود وضعیت فقر است.
هیات دولت هم قسم شدند که راه رئیسجمهور شهید را ادامه دهند
خاندوزی در پاسخ به سوال ایرنا مبنی بر اینکه با توجه به اهتمام شهید آیت الله رئیسی به سفرهای استانی و اتمام پروژه های نیمه تمام، اکنون چه کسی در دولت این وظیفه مهم که بذر امید را در دل مردم کاشته ادامه می دهد،گفت: همه اعضای هیات دولت همقسم شدهاند تا مسیرها و تاکیدهای رییس جمهور شهید را پیگیری کنند، معاون اجرایی دولت مسئولیت یافته تا طرح های ناتمام در سفرهای استانی را ظرف 50 روز باقی مانده پیگیری و تعیین تکلیف کند که به زودی در این خصوص اطلاع رسانی انجام خواهد شد.
وی گفت: بعد از سانحه سقوط بالگرد، کمیته ویژه ستاد کل نیروهای مسلح گزارش خود را در این خصوص اعلام میکند.
59 هواپیمای مسافربری در دولت سیزدهم وارد ناوگان شد
خاندوزی اظهار داشت: درباره ناوگان هوایی مسافری هم علی رغم محدودیت های تحریمی برای نوسازی، قرار شد از روش هایی که امکان دور زدن تحریم ها هست، اقداماتی را برای نوسازی انجام دهیم، در این دولت 59 هواپیمای مسافری وارد ناوگان شد تعدادی هم هلی کوپتر اضافه شد.
وزیر اقتصاد گفت: جزییات ویژگیهای این هواپیما ها را دستگاه مربوطه اعلام میکند اما نوسازی ناوگان هوایی کشور در کنار نوسازی ناوگان جاده ای در دستور کار دولت بود که در این راستا تعداد قابل توجهی کشنده جدید وارد ناوگان شد .
حساب همه دستگاه اجرایی تحت رصد خزانه داری کل است
وی بیان کرد: ایجاد حساب واحد خزانه سالها بود که مورد انتظار کارشناسان بود و در اسناد قانونی مانند بودجه های سنواتی هم آمده بود و از بی انضباطی مالی برخی دستگاه ها جلوگیری می کرد رییس جمهور شهیدمان این جرات را به ما داد تا این قانون را اجرا کنیم و از 250 هزار حساب به 24 هزار حساب اصلی و فرعی برسیم.
خاندوزی اظهار داشت: هیچ حساب دستگاه اجرایی نیست که تحت رصد خزانه داری کل نباشد؛ با اجرای این قانون از رسوب 100 همت پول های بی قاعده در حساب دستگاه های اجرایی جلوگیری شد و امروز به نقطه نظارت 100 درصدی رسیده ایم و دیگر با صلاحدید یک دستگاه یا شرکت خاص امکان استفاده از پول بیت المال نیست.
وزیر اقتصاد اظهار داشت: موضوع انضباط در پرداخت ها در مرحله دوم است که مستقیما اعتبارات از حساب خزانه داری به حساب شرکت های پیمانکار واریز می شود این کار از اسفند پارسال آغاز شده و دیگر شاهد رسوب چند ماه پول در حساب دستگاه ها یا شرکت های دولتی برای واریز به حساب پیمانکار نیستیم.
خاندوزی در پاسخ به سوالی مبنی بر عدم اجرای مواد 24 و 30 قانون بهبود فضای کسب و کار و صدور بخشنامههای خلق الساعه گفت: پس از نهایی شدن آئین نامه اجرای ماده 30 و 24 قانون بهبود محیط کسب و کار، موضوع در برخی دستگاههای اجرایی مانند گمرکات مورد توجه قرار گرفت به نحوی که در 2 ماه اولیه سال 1401 قریب به 30 مورد بخشنامه صادر شد اما این عدد در مدت مشابه سال 1402 به 14 مورد و در دو ماهه امسال به 10 مورد کاهش یافت. در سال 1401 هر روز یک روز در میان یک بخشنامه صادر میشد، اما امسال به هر 6 روز رسیده ایم که موید فاصله گرفتن از شرایط قبل و نااطمینانی است.
عزم دولت برای مقاومت در برابر صدور بخشنامههای خلق الساعه/ رصد میکنیم
وی ادامه داد: در ایام اخیر چند مسآله مشخص رقم خورد به عنوان مثال 3 بخشنامه در مورد صادرات خرما، سیب زمینی و پیاز بصورت خلق الساعه صادر شد که شاهد ابطال این بخشنامهها بودیم. در مورد وزارت صمت هم یک تغییر در خصوص مقررات انجام شد که با همکاری شخص وزیر صمت پیگیری و اصلاح شد.
وزیر اقتصاد اظهار داشت: بنای ما این است که در مرکز پایش فضای کسب و کار با همکاری معاونت حقوقی رصد دقیقی بر صدور بخشنامه ها داشته باشیم. همچنین درگاه سوت زنی در این زمینه ایجاد خواهد شد که تمام بازیگران بتوانند صدور بخشنامههای خلق الساعه را اعلام کنند. در 3 مورد اخیر نیز با همکاری تجار جلوی بخشنامه مذکور در صادرات خرما، سیب زمینی و پیاز گرفته شد.
source