صفحه اقتصاد –

با توجه به اهمیت گندم در سبد غذایی خانوارهای ایرانی و مسئله خودکفایی این محصول استراتژیک, دولت به بازار گندم وارد شد و سیاست قیمت تضمینی در جهت حمایت از تولیدکننده و افزایش انگیزه را مطرح کرد با این حال پرداخت نشدن مطالبات در زمان مقرر گلایه‌های بسیاری را به همراه داشته است.

فلسفه اجرای سیاست خرید تضمینی و قیمت تضمینی برای محصولات اساسی، اطمینان‌بخشی به کشاورزان برای تداوم تولید این محصولات توسط ایشان است، بنابراین هرگونه اقدامی برای کاهش بار مالی دولت در تأمین نقدینگی لازم برای خرید این محصولات، ازجمله اجرای کشاورزی قراردادی یا عرضه در بورس کالا، باید با این پیش‌فرض صورت گیرد که خدشه‌ای در تصمیم کشاورزان برای تداوم تولید محصولات اساسی ایجاد نشود؛ کمااینکه کشاورزان تولیدکننده این اقلام به‌طور معمول، هر ساله با چالش‌های متعدد ناشی از اجرای ناقص این قوانین حمایتی نیز مواجه هستند که از آن جمله می‌توان به تأخیر در اعلام قیمت تضمینی، پایین بودن قیمت تضمینی مصوب، تأخیر در پرداخت مطالبات کشاورزان، تأخیر در پرداخت خسارت‌های ناشی از شیوع آفات و بیماری‌ها و حوادث غیرمترقبه اشاره کرد.

با توجه به اهمیت گندم در سبد غذایی خانوارهای ایرانی و مسئله خودکفایی این محصول استراتژیک, دولت به بازار گندم وارد شد و سیاست قیمت تضمینی در جهت حمایت از تولیدکننده و افزایش انگیزه را مطرح کرد که تا امروز ۱۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تن گندم از کشاورزان خریداری شده است.

اما در پنج ماهه نخست سال جاری گندم‌کاران از پرداخت نشدن مطالباتشان توسط سازمان برنامه و بودجه گلایه داشتند که ایمنا با گفت‌وگوهای متعدد پیگیر گلایه کشاورزان سراسر کشور بوده است. چند روز گذشته مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران اعلام کرده بود: بیش از ۹۴ هزار میلیارد تومان و به عبارتی ۴۹ درصد از مطالبات گندم‌کاران به حساب کشاورزان واریز شده است، با این حال پیام‌های بسیاری که مخاطبان ایمنا ارسال کرده‌اند، از پرداخت کمتر از سهم اعلام شده مطالبات، حکایت دارد.‌

در همین راستا عطاالله هاشمی، رئیس بنیاد ملی گندم‌کاران در گفت‌وگو با ایمنا اظهار کرد: میزان خرید تضمینی گندم از مرز ۱۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تن به ارزش ۱۹۸ همت گذشت که از این میزان حدود ۹۷ همت پرداخت شده که ۱۰۰ همت کشاورزان از دولت طلب دارند و شاکی و گلایه‌مند هستند. بر اساس وعده مسئولان قرار است که ۴۰ هزار میلیارد تومان دیگر از مطالبات کشاورزان پرداخت شود.

وی افزود: این میزان ۴۸ درصد میانگین پرداخت کل کشور است و استان‌هایی هستند که ۲۰ یا ۱۵ درصد دریافت کردند که موجب نارضایتی گندم‌کاران شده است و در استان‌های شمال غرب از ۲۰ روز دیگر فصل کشت گندم شروع می‌شود.

رئیس بنیاد ملی گندم‌کاران تصریح کرد: نبود نقدینگی و قیمت کود کشاورزی ۶۰ درصد افزایش داشته است، عواملی هستند که موجب نارضایتی کشاورزان است.

هاشمی با اشاره به کشت دانه‌های روغنی به‌ویژه کلزا توضیح داد: سال جاری ۲۸۰ هزار تن تولید کلزا داشتیم که در مقایسه با سال گذشته ۱۰۰ درصد افزایش داشته است که در شورای قیمت‌گذاری برای بخش خصوصی نرخی مصوب می‌شود که در بعضی استان‌ها با نپرداختن مطالبات کلزاکاران با کاهش تولید در سال بعد روبه‌رو می‌شویم.

 

معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه مطالبات گندمکاران تا پایان شهریور ماه پرداخت می‌شود،گفت: خرید گندم مازاد بر مصرف کشاورزان از ۱۱ میلیون و ۱۱۲ هزار تن گذشت و پیش‌بینی می‌شود امسال بالاترین میزان تولید و خرید گندم را داشته باشیم.

زمان پرداخت مطالبات گندمکاران اعلام شد

علیرضا مهاجر اظهار داشت: امسال با عنایت و رحمت الهی و زحمات کشاورزان و همکاران خرید گندم از 11 میلیون و 112 هزار تن گذشت و با توجه به این که هم برداشت و هم خرید تضمینی گندم تا پایان شهریور ادامه خواهد داشت، پیش‌بینی ما این است که امسال بالاترین میزان تولید و خرید تاریخ کشور را داشته باشیم.

وی با اشاره به این که لازمه ادامه این روند تامین نهاده‌هاست، اظهار کرد: برای کشت پاییزه به حدود 800 هزار تن کود اوره، حدود 600 هزار تن کود فسفاته و حدود 350 هزار تن کود پتاسه نیاز است که اگر در اختیار بخش کشاورزی قرار گیرد با 8.5 میلیون هکتار کشت پاییزه، شرایط خوبی در سال 1404 – 1403 برای کشور رقم می‌خورد.

مهاجر بیان کرد: امسال میزان خرید جو از 4 میلیون تن گذشت و تولید برنج نیز بیش از 700 هزار تن بود‏؛ همچنین میزان تولید کلزا دو برابر شد و در ذرت علوفه‌ای، شکر، پنبه و محصولات دیگر افزایش تولید داشتیم.

به گفته وی، در کشت پاییزه امسال تلاش می‌شود حدود 12 میلیون تن گندم، حدود 3 میلیون تن برنج و 5.5 تا 6 میلیون تن جو تولید شود که چنانچه مطالبات کشاورزان و نهاده‌ها به موقع به دست آنان برسد، این پیش‌بینی‌ها محقق می‌شود.

معاون امور زراعت اعلام کرد: با وجود تنگناهای موجود، تاکنون 94 همت از مطالبات گندم‌کاران پرداخت شده است و 100 همت باقی مانده نیز تا پایان شهریور پرداخت می‌شود. همچنین تلاش می‌کنیم مطالبات کلزاکاران استان گلستان و بقیه استان‌ها نیز پرداخت شود.

برداشت گندم در زنجان

گندم از جمله محصولات استراتژیک در کشورمان است، که اهمیت زیادی برای مردم و مسوولان دارد، برداشت گندم در مناطق مختلف استان زنجان به برکت بارش‌های خوب در سال آب جاری ادامه دارد و مقدار ان در استان از ۴۰۰ عزار .تن نیز فراتر رفته است. 

خرید گندم در خراسان شمالی از ۱۶۱ هزار تن گذشت

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی از افزایش ۷۷ درصدی خرید گندم در استان خبر داد و گفت: تاکنون خرید گندم از مرز ۱۶۱ هزار تن گذشته است.

محمد محمدزاده با اشاره به وضعیت مطلوب خرید گندم در استان خراسان شمالی اظهار کرد: با توجه به نزولات جوی و اقدامات انجام شده از سوی کشاورزان و جهاد کشاورزی، شرایط مطلوبی در برداشت و خرید گندم تولید شده در استان ایجاد شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه با اشاره به آخرین وضعیت شرایط خرید گندم در استان گفت: براساس آمار به دست آمده از مراکز جمع آوری و خرید گندم در استان خراسان شمالی تا کنون بالغ بر ۱۶۱ هزار و ۲۶۸ تن گندم خریداری شده است.

وی به میزان گندم خریداری شده در سال گذشته نیز در مدت مشابه اشاره کرد و گفت: در این مدت در سال گذشته به میزان ۹۰ هزار و ۹۶۲ تن گندم خریداری شده بود.

محمدزاده با تاکید بر افزایش ۷۰ هزار و ۳۰۶ تنی خرید گندم در سال جاری تصریح کرد: بر اساس آمارهای به دست آمده این میزان خرید گندم ۷۷ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

رشد ۷۵ درصدی خرید تضمینی گندم در استان مرکزی

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان مرکزی از رشد ۷۵ درصدی خرید تضمینی گندم در استان خبر داد.

غلامرضا ملکی در این خصوص گفت: خرید تضمینی گندم در استان از مرز ۳۷۵ هزار تن گذشته است.

وی افزود : میزان خرید گندم در استان مرکزی تاکنون بیش از ۳۷۵ هزار تن بوده که این میزان نسبت به خرید مدت مشابه سال گذشته استان ۷۵ درصد رشد دارد.

وی ادامه داد: این در حالی است که متوسط رشد کشوری ۱۷ درصد است.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان مرکزی ادامه داد: ۳۰ مرکز خرید گندم در استان از ابتدای خرداد ماه از ۲۶ هزار کشاورز خرید تضمینی را انجام می‌دهند.

ملکی گفت : خرید گندم استان مرکزی در سال ۱۴۰۲ حدود ۲۵۶ هزار تن، در سال ۱۴۰۱ حدود ۱۹۶ هزار تن و در سال ۱۴۰۰ حدود ۸۸ هزار تن بوده است.

وی بیان کرد: ارزش کل گندم‌های خریداری شده ۶ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان است که ۱۴۰۰ میلیارد تومان آن پرداخت شده است.

 



source

توسط ecokhabari.ir