به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، استان خراسان رضوی با ۹۵۷ هزار و ۶۶۷ نفر در رتبه نخست از نظر تعداد جمعیت ساکن در سکونتگاه های غیررسمی قرار دارد. همچنین خراسان رضوی پنج هزار و ۴۷۷ هکتار سکونتگاه غیررسمی دارد که سه هزار و ۸۹۴ هکتار از این رقم مربوط به شهر مشهد است.

بسیاری از مردم از روستاها و شهرهای کوچک به مشهد مهاجرت می‌کنند به امید یافتن شغل و دسترسی به امکانات بهتر. فقر و بیکاری در مناطق مبدا و نابرابری در توزیع امکانات نیز از عوامل اصلی مهاجرت به حاشیه‌های شهر مشهد است. این وضعیت باعث شده تا جمعیت زیادی در مناطق حاشیه نشین با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم کنند.

پیامدهای خطرناک حاشیه نشینی؛ از افزایش جرم و جنایت تا مشکلات بهداشتی

کاهش کیفیت زندگی، افزایش جرم و جنایت، مشکلات بهداشتی و آسیب‌های زیست‌محیطی از جمله پیامدهای حاشیه‌نشینی در این مناطق هستند. نبود دسترسی به خدمات اولیه مثل آب، برق، بهداشت و آموزش، شرایط زندگی را برای ساکنان این مناطق دشوار کرده است.

مسئولان با اجرای برنامه‌های توسعه‌ای، ارائه خدمات اجتماعی، توانمندسازی اقتصادی و آموزش و فرهنگ‌سازی در تلاش هستند تا بهبود شرایط زندگی حاشیه‌نشینان را فراهم کنند. اجرای پروژه‌های عمرانی و توسعه زیرساخت‌ها در مناطق حاشیه‌نشین و بهبود دسترسی به خدمات بهداشتی، آموزشی و رفاهی از جمله اقدامات انجام شده است.

مناطق حاشیه نشین مشهد

کشف رود، قلعه ساختمان و محله گلشهر از جمله مناطق حاشیه‌نشین مشهد هستند که با مشکلات زیادی مواجه‌اند. این مناطق به دلیل تراکم بالای جمعیت و ساخت و سازهای غیرمجاز شهرت دارند و نیازمند توجه ویژه و اقدامات جدی از سوی مسئولان و نهادهای مرتبط هستند.

حاشیه‌نشینی در اطراف مشهد نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و اقدامات مؤثر برای بهبود شرایط زندگی و کاهش مشکلات اجتماعی و اقتصادی این مناطق است. مسئولان امیدوارند با تداوم تلاش‌ها و همکاری‌های بین بخشی، بتوانند به توسعه پایدار و متوازن در این کلان‌شهر دست یابند.

علاوه بر این مشکلات عدیده در ساخت و سازهای غیرمجاز، ریزدانگی واحدهای مسکونی در مناطق حاشیه شهر مشهد ، رشد پدیده بام فروشی در این محلات و وجود فرسوده ترین بافت های کالبدی در مناطق حاشیه شهر مشهد از دیگر چالش ها در این حوزه است. 

امسال 50 درصد بودجه عمرانی مشهد در حاشیه خرج می شود

حسن موحدیان، رئیس شورای شهر مشهد در گفت و گو با رکنا در خصوص حاشیه نشینی اطراف مشهد گفت: شورای ششم، با ارائه طرح تفصیلی شهر، با همکاری استانداری، فرمانداری و وزارت راه و شهرسازی به تصویب رساند که بر اساس آن، خدماتی که در توانمان است را به حاشیه شهرها ارائه می دهیم. در حال حاضر، فکر می کنم همه حاشیه شهر مشهد آسفالت شده است. همچنین با هماهنگی مردم محلات در حال ساخت پیاده راه نیز هستیم. 

وی در ادامه تاکید کرد: از سویی دیگر، امسال 50 درصد اعتبارات عمرانی شهر را در حاشیه شهرها هزینه خواهیم کرد. 

طراحی نامناسب خیابان های حاشیه شهر مشهد، برای شهرداری مشکلاتی را ایجاد کرده است

رئیس شورای شهر مشهد با اشاره به بزرگترین مشکلاتی که حاشیه نشینی ایجاد می کند، افزود: در حاشیه شهر، ریزدانگی و طراحیِ نامناسب خیابان ها مشکلات زیادی را ایجاد کرده است. برای مثال در حاشیه شهر خانه های 35 متری وجود دارند که با وجودشان دیگر کاری از شهرداری ساخته نیست.

او در پایان گفت: افراد ساکن در حاشیه شهر مشهد، همچون سایرین، شهروند مشهد شناخته می شوند و حق و حقوق شهروندان را دارند و ما به آنها خدمات ارائه می دهیم؛ ولی محل زندگی این افراد مشکلاتی را هم دارد؛ برای مثال جمع آوری در کوچه های باریک جمع آوری زباله سخت است ولی این به آن معنا نیست که به این افراد خدماتی ارائه نشود.

source

توسط ecokhabari.ir